Početna

Kožne bolesti

Dijagnostika

Estetska dermatologija

Česta pitanja 1

Slike prije/poslije

Kontakt

 

Spolne bolesti

Terapija

Laserski tretmani

Česta pitanja 2

Cjenik

Novosti

Adresa: Riva Boduli 7 (prvi kat), 51000 Rijeka, Google Maps  Kontakt: tel. (051) 312 028, mob. 099 2466 857, teo.manestar.blazic@ri.t-com.hr 
Radno vrijeme : ponedjeljak, utorak, četvrtak, petak 10.00-20.00, srijeda i subota po dogovoru
HR I UK

 

NAPOMENA – primamo samo naručene pacijente

 

Ordinacija

neće

raditi

od

29.12.2022.

do

8.1.2023.

Pregled madeža
Dermatoskopija
HIFU
Vectra H1
Botox/Botoks
Kemijski piling
PRP

 

 

BOLESTI KOSE I VLASIŠTA

 

Ispadanje kose

Gubitak kose (ćelavost, lat. alopecia androgenetica) čest je problem u muškaraca. Može se primijetiti već u mlađih muškaraca, ali najčešće počinje nakon 30. godine života. Alopecia androgenetica rjeđe se pojavljuje i u žena (ženski tip ćelavosti). Međutim, žene u menopauzi mogu razviti i muški tip ćelavosti. U početku vlasi ne nestaju nego se smanjuju (postanu gotovo neprimjetni). Nakon te faze vlasi trajno ispadnu. Do danas jedina uspješna liječenja temeljila su se na samo nekoliko lijekova u obliku otopina ili tableta. Sve navedene terapije moraju se provoditi redovito (obično dnevno). U slučaju trajnog gubitka kose, jedina uspješna terapija je transplantacija kose. Zadnjih nekoliko godina, počela se koristiti nova terapija koja se temelji na korištenju aktivirani stranica dobivenih iz vlastite krvi. Pomoću tankih igla injiciraju se male količine PRP-a (krvna plazma bogata trombocitima) u samo vlasište. Učinkovitost terapije je klinički dokazana, ali najbolji rezultati se postižu u osoba koji su tek počeli gubiti kosu ili nije prošlo puno vremena od početka ispadanja kose. Postupak se ponavlja nekoliko puta za redom u razmaku od 2 tjedna, a tretmani održavanja jednom na godinu. Liječenje se provodi na isti način u muškaraca i žena.

Ova metoda dokazala se iznenađujuće uspješnom i u liječenju u žarišnog gubitka kose (alopecia areata). Postupak liječenja ove bolesti ispadanja kose je sličan gore navedenom.

Što je to PRP ?

Zadnjih desetak godina u različitim granama medicine koristi se vlastita krv za liječenje određenih bolesti, kroničnih rana, ozljeda tetiva i zglobova, prijeloma. Danas se vlastita krv primjenjuje i u dermatologiji i estetskoj medicini. Krv se sastoji od plazme (tekući dio)  i stanica (trombociti – pločice, eritrociti – crvene krvne stanice, leukociti – bijele krvene stanice). Različitim metodama plazma i trombociti odvajaju se od leukocita i eritrocita. Tako dobivena plazma s povećanom koncentracijom trombocita naziva se PRP  (engl. platelet rich plasma). Dobiveni PRP može se dodatno obrađivati i tako dobiti željeni gusti ili manje gusti pripravak. Važno je znati da su dobiveni trombociti biološki aktivne stanice koje otpuštaju brojne kemijske spojeve važne za cijeljenje i oporavak brojnih tkiva (koža, masno tkivo, mišići, tetive, hrskavica, kost...). U dermatologiji PRP obično se koristi za "pomlađivanje" kože, bolje cijeljenje rana, liječenje gubitka kose (alopecia areata i alopecia androgenetica), za popunjavanje bora, povećanje jagodica i obraza, za uklanjanje podočnjaka, smanjivanje ožiljaka i strija... Nove spoznaje o principu djelovanja i metode pripreme PRP-a omogućuju sve jednostavniju i širu primjenu te metode liječenja i njezinu primjenu u estetskoj i korektivnoj dermatologiji.

 

 

kosa

Stranica obnovljena 29. listopada  2022.