Početna

Kožne bolesti

Dijagnostika

Estetska dermatologija

Česta pitanja 1

Slike prije/poslije

Kontakt

 

Spolne bolesti

Terapija

Laserski tretmani

Česta pitanja 2

Cjenik

Novosti

Adresa: Riva Boduli 7 (prvi kat), 51000 Rijeka, Google Maps  Kontakt: tel. (051) 312 028, mob. 099 2466 857, teo.manestar.blazic@ri.t-com.hr 
Radno vrijeme : ponedjeljak, utorak, četvrtak, petak 10.00-20.00, srijeda i subota po dogovoru
HR I UK

 

NAPOMENA – primamo samo naručene pacijente

 

Ordinacija

neće

raditi

od

29.12.2022.

do

8.1.2023.

Pregled madeža
Dermatoskopija
HIFU
Vectra H1
Botox/Botoks
Kemijski piling
PRP

 

 

ESTETSKA DERMATOLOGIJA

 • 3D snimanje i analiza lica i vrata - Vectra H1
 • HIFU - nekirurški facelift, zatezanje kože, oblikovanje tijela
 • Oblikovanje lice - oblikovanje i povećanje usana, jagodica, obraza i brade injekcijama hijaluronske kiseline (hijaluron, fileri, punjači)
 • Oblikovanje nosa i linije donje čeljusti hijaluronom
 • Smanjivanje bora injekcijama hijaluronske kiseline (bore na usnicama, oko ustiju i očiju, na obrazima, na bradi, na čelu, na vratu i dekolteu...) 
 • Uklanjanje bora Botox-om (bore na čelu, između obrava, na nosu, oko očiju, na vratu)
 • Smanjivnje bora laserom (lice, vrat, dekolte, ruke)
 • Uklanjanje podočnjaka (injekcije hijaluronske kiseline, frakcijski CO2 laser)
 • Uklanjane staračkih i sunčanih pjega i mrlja na licu, vratu, dekolteu, rukama, nogama i leđima
 • Pomlađivanje ruku injekcijama hijaluronske kiseline, laserom i IPL-om
 • Uklanjanje crvenila na licu, vratu i dekolteu
 • Uklanjanje kapilara na licu, dekolteu i nogama (laser)
 • Sklerozacija proširenih površinskih vena na nogama
 • Medicinski kemijski piling (voćne kiseline - glikolna kiselina 30%, 50%, 70%)
 • Needling
 • Smanjivanje (korekcija) ožiljaka nastalih nakon akni, ozljede ili operacije (kirurške metode, laser
 • Tretmani strija na trbuhu, ramenima, rukama grudima, bedrima...
 • Uklanjanje izraslina na koži (uklanjanje madeža i raznih “bradavica” - mali hemangiomi, seboroične keratoze, virusne bradavice, fibromi na vratu, puzusima, kapcima...)
 • Trajno/dugotrajno uklanjanje neželjenih dlačica (IPL, laser, elektroepilacija)
 • Smanjivanje proširenih pora na licu
 • Lasersko “podizanje” kapaka
 • Terapija pojačanog znojenja Botox-om
 • PRP terapija
 • .....

 

 

estetska

 

Slike Prije-Poslije

 

  Nove tehnologije u području estetske dermatologije omogućuju učinkovite estetske zahvate koji traju samo nekoliko minuta i ne zahtjevaju oporavak (ili je oporavak sveden na samo nekoliko dana). Uklanjanje bora, vraćanje svježine i volumena te oblikovanje lica, odstranjivanje raznih izraslina, uklanjanje pjega, kapilara i neželjenih dlaka, smanjivanje strija i ožiljaka može se postignuti različitim tehnikama među kojima su injekcije hijaluronske kiseline (fileri, punjači), Botox, razni laserskim tretmani, kemijski pilinzi, fotodinamska terapija, fototerapija i mnoge druge.

  Često, za vraćanje svježine licu, vratu, dekolteu ili rukama nisu potrebni "veliki" zahvati. Uklanjanje određenih bora i vraćanje volumena jagodicama može znatno promijeniti izgled u samo nekoliko minuta. Frakcijskim laserom mogu se ukloniti pjege i mrlje na licu, dekolteu i rukama što je bilo teško izvedivo ili rizično prije samo nekoliko godina.

  Bolesti kao vitiligo su i estetski problem koji se danas uspješnije rješava autotransplantacijom melanocita, selektivnom fototerapijom i laserom.

  S godinama povećava se i broj dobroćudnih izraslina na koži poput seboroičnih keratoza i malih hemangioma, koji dodatno "postaruju" kožu. Laserom, elektroakuterom ili krioterapijom može se ukloniti na desetke takvih promjena u samo nekoliko minuta (čak i bez lokalne anestezije).

 

PRP (platelet rich plasma)

Zadnjih desetak godina u različitim granama medicine koristi se vlastita krv za liječenje određenih bolesti, kroničnih rana, ozljeda tetiva i zglobova, prijeloma. Danas se vlastita krv primjenjuje i u dermatologiji i estetskoj medicini.

Krv se sastoji od plazme (tekući dio)  i stanica (trombociti – pločice, eritrociti – crvene krvne stanice, leukociti – bijele krvene stanice). Različitim metodama plazma i trombociti odvajaju se od leukocita i eritrocita. Tako dobivena plazma s povećanom koncentracijom trombocita naziva se PRP  (engl. platelet rich plasma). Dobiveni PRP može se dodatno obrađivati i tako dobiti željeni gusti ili manje gusti pripravak. Važno je znati da su dobiveni trombociti biološki aktivne stanice koje otpuštaju brojne kemijske spojeve važne za cijeljenje i oporavak brojnih tkiva (koža, masno tkivo, mišići, tetive, hrskavica, kost...).

U dermatologiji PRP obično se koristi za "pomlađivanje" kože, bolje cijeljenje rana, liječenje gubitka kose u muškara i žena(alopecia), za smanjivanje bora, povećanje jagodica i obraza, za uklanjanje podočnjaka, smanjivanje ožiljaka i strija, celulita...

Nove spoznaje o principu djelovanja i metode pripreme PRP-a omogućuju sve jednostavniju i širu primjenu te metode liječenja i njezinu primjenu u estetskoj i korektivnoj dermatologiji.

Kemijski piling

Kemijski piling je postupak odstranjivanja određenog sloja kože pomoću kiseline s ciljem uklanjanja raznih promjena na koži i poticanju obnove kože.

Ovisno o kiselini koja se koristi može se postignuti površinski, srednje duboki i duboki piling kože. Površinski piling obično se koristi za uklanjanje površinski promjena na koži (sitne bore, pjege, smanjivanje pora, blago "zatezanje" kože). Takva vrsta pilinga je popularan jer rijetko izaziva komplikacije, nije bolan (osjeti se peckanje) a oporavak traje nekoliko sati ili dana (crvenilo, blago ljuštenje kože, ponekad krastice). Za tu vrstu pilinga koriste se voćne kiseline (npr. glikolna kiselina u raznim koncentracijama - 20-70%), salicilna kiselina te brojne druge kiseline.

Oporavak nakon srednje dubokog pilinga obično traje nekoliko dana. Bolniji je od površinskog pilinga, a tijekom i poslije postupka koriste se lijekovi za ublažavanje boli. Duboki piling je vrlo učinkovita metoda (fenolski piling), ali ima i najveći rizik (komplikacije). Kada se primjenjuje na većim površinama obično se koristi opća anestezija. Odabir vrste kemijskog pilinga ovisi o promjenama na koži koje se žele ukloniti (bore, pjege, ožiljci...), te koliko ste spremni odvojiti vremena za oporavak nakon tretmana.

Kemijski piling "voćnim kiselinama" (alfa-hidroksi kiseline, AHA – engl. alpha hydroxy acid)

U skupinu AHA kiselina ubrajaju se glikolna kiselina, mandelična kiselina, limunska kiselina... Kemijski su to jednostavne molekule, može ih se naći u voću ("voćne kiseline") i često se koriste u kozmetičkim preparatima (u malim količinama). Možda najpoznatija je glikolna kiselina koja se često koristi u kozmetičke i terapijske svrhe. Nakon tretmana glikolnom kiselinom, regenerirana koža obično je glađa, manje naborana nego stara koža i boja kože je ujednačenija.

Glikolnom kiselinom uklanja se "mrtvi" sloj kože (rožnati sloj) i potiče se kožu na stvaranje novog sloja. Glikolna kiselina se najčešće koristi za male (plitke) bore, kao dodatna terapija akni, smanjivanju pora na licu, blagom "zatezanju" kože", uklanjanju tamnih pjega i mrlja, ali koristi i za brojne druge svrhe. Budući je to blagi kemijski piling, najčešće je potrebno nekoliko tretmana za postignuti željene rezultate (4-12 tretmana). Postupak traje 5-20 minuta ovisno o dijelu tijela koje se tretira, koncentraciji kiseline i osjetljivosti kože (tijekom cijelog postupka liječnik prati reakciju kože). Između pilinga preporuča se ne izlagati se UV zrakama (sunce i solarij), te stavljati zaštitni faktor. Koža nakon pilinga je suha i potrebno je stavljati hidratantnu kremu. Tretmana se ponavlja u razmacima od 2-4 tjedna.

Botoks (botox, butulin toksin)

Injekcije botulin toksina (poznat kao botox) se u medicinske svrhe koriste više od 20 godina a gotovo toliko vremena se koriste u korektivno-estetske svrhe. Danas je to jedan od najčešćih estetskih tretmana. Injekciije botoxa (botulinum toksina) opuštaju mišiće na licu kako bi se izgladile linije i bore. Botox se veže na mjesto spoja živca i mišića (do 1 cm od mjesta uboda). Ne putuje nigdje drugdje po tijelu i nigdje drugdje se ne veže. Učinak botoxa na licu i vratu obično traje 3-4 mjeseca Nakon nestanka učinka botoksa nema razvoja ovisnosti niti pogoršanja bora (zapravo se pojava bora usporava).

Primjena - Bore na čelu, bore između obrva, bore oko očiju, podizanje obrva, bore na usnama, bora na vratu, prekomjerno znojenje, podizanje vrha nosa, podizanje kutova ustiju, ore na nosu

Prije tretmana - Nakon pregleda mišića lica liječnik odlučuje gdje i koliko botoksa će dati kako bi se postigao željeni učinak. To je potrebno jer se raspored mišića i njihovo korištenje razlikuju d osobe do osobe. U određenim okolnostima, injekcije botoksa se ne preporučuju: infekciju kože na mjestu oboda, imate određene bolesti ili uzimate određene lijekove, ako ste trudni ili dojite.

Tijekom tretmana - Mjesto uboda se očisti alkoholom a mjesta uboda označe se posebnom olovkom. Botulin toksin se ubrizga u mišić ili kožu vrlo tankom iglom. Broj uboda ovisi o tretiranom području. Cijeli postupak traje oko 10 minuta.

Nakon tretmana - Odmah nakon tretman vide se male izbočine na mjestu uboda koje nestanu unutar 15-30 minuta. Potrebno je otprilike 3-7 dana za vidljivi učinak, a 2 do 3 tjedna za potpuni učinak. Nakon tretmana možete se sve raditi kao i prije tretmana (spavati, trenirati....).

Moguće nuspojave - Najčešća nuspojava su modrice na mjestu uboda. Ponekad možete imati prolaznu glavobolju. Druge nuspojave su rijeke i prolazne. Razgovarajte sa svojim liječnikom o mogućim nuspojavama.

Napomene - Danas na tržištu postoji nekoliko vrsta botulin toksina raznih imena: Botox, Vistabel, Bocouture... Kod prvog tretmana uvijek se daje standardna količina botoksa ili ako želite i manja doza. Ako je potrebno lako se može dodati malo botoksa. Postoji mala skupina ljudi koja slabije reagira na botoks ili još rjeđe na njega uopće ne reagira. Takve ljude nije moguće unaprijed prepoznati.

btx

Stranica obnovljena 29. listopada  2022.