Početna

Kožne bolesti

Dijagnostika

Estetska dermatologija

Česta pitanja 1

Slike prije/poslije

Kontakt

 

Spolne bolesti

Terapija

Laserski tretmani

Česta pitanja 2

Cjenik

Novosti

Adresa: Riva Boduli 7 (prvi kat), 51000 Rijeka, Google Maps  Kontakt: tel. (051) 312 028, mob. 099 2466 857, teo.manestar.blazic@ri.t-com.hr 
Radno vrijeme : ponedjeljak, utorak, četvrtak, petak 10.00-20.00, srijeda i subota po dogovoru
HR I UK

 

NAPOMENA – primamo samo naručene pacijente

 

Ordinacija

neće

raditi

od

29.12.2022.

do

8.1.2023.

Pregled madeža
Dermatoskopija
HIFU
Vectra H1
Botox/Botoks
Kemijski piling
PRP

 

 

DERMOSKOPSKI PREGLED

    Dermoskopski (ili dermatoskopski) pregled madeža je pregled pomoću posebnih povećala koji se zovu dermoskopi (ili dermatoskopi). Dermoskopom vide se brojni detalji koji se ne mogu vidjeti običnim povećalom (male krvne žile, male nepravilnosti boje madeža, izdanci, asimetrija). Dermoskopi mogu biti malih dimenzija (ručni dermoskopi) ili veliki dermoskopi koji su obično spojeni s digitalnom kamerom i računalom. Kada su spojeni s kamerom mogu se koristiti za slikanje i praćenje rasta sumnjivih madeža. U većini slučajeva neke promjene mogu se prepoznati i dijagnosticirati bez korištenja dermoskopa. Problem nastaje kada zloćudni tumori nisu lako prepoznatljivi golim okom ili su slični dobroćudnim promjenama. To su obično mali tumori (ne veći od nekoliko milimetara) kojima nedostaju sve osobine "velikog" razvijenog tumora. U tim slučajevima zloćudni tumor može proći neopaženo. Kada je u pitanju melanom, važno je prepoznati ga dok je još "mali" i nije se proširio na druge organe (nije metastazirao). Zbog toga madeži i promjene slične madežima pregledavaju se i dermoskopom.

    Dermoskopija je danas gotovo nezaobilazna metoda u ranoj dijagnostici melanoma i drugih zloćudnih tumora kože, ali se može koristiti i za dijagnosticiranje drugih promjena na koži. Korisna je i u razlikovanju brojnih dobroćudnih tumora kože (fibromi, hemangiomi, dermatofibromi, seboroične keratoze).

    U zadnjih nekoliko godina, dermoskopija se dokazala i kao dobra pomoćna metoda za razlikovanje i dijagnosticiranje raznih kroničnih bolesti kože(psorijaza, lichen planus) i zaraznih bolesti (svrab).

 

dermoskop
dermoskopija dermatoskopija

Stranica obnovljena 29. listopada  2022.