Početna

Kožne bolesti

Dijagnostika

Estetska dermatologija

Česta pitanja 1

Slike prije/poslije

Kontakt

 

Spolne bolesti

Terapija

Laserski tretmani

Česta pitanja 2

Cjenik

Novosti

Adresa: Riva Boduli 7 (prvi kat), 51000 Rijeka, Google Maps  Kontakt: tel. (051) 312 028, mob. 099 2466 857, teo.manestar.blazic@ri.t-com.hr 
Radno vrijeme : ponedjeljak, utorak, četvrtak, petak 10.00-20.00, srijeda i subota po dogovoru
HR I UK

 

NAPOMENA – primamo samo naručene pacijente

 

Ordinacija

neće

raditi

od

29.12.2022.

do

8.1.2023.

Pregled madeža
Dermatoskopija
HIFU
Vectra H1
Botox/Botoks
Kemijski piling
PRP

 

 

ČESTA PITANJA

   

  Imam puno tamnih pjega na rukama. Probala sam puno krema za izbjeljivanje ali se i dalje vide. Mogu li se one ukloniti na neki drugi način?

  Tamne pjege na rukama su znak starenja kože. Stručno se zovu "lentigo senilis" ili u prijevodu "staračke pjege". Iako se nazivaju "staračke" mogu se pojaviti već oko 30. godine života. One se obično prvo pojavljuju na koži koja je stalno izložena UV zrakama (sunce, solarij). Najčešće se vide na licu, dekolteu  i rukama. Mogu biti različite veličine, od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara. Mogu biti svjetlo smeđe ili tamno smeđe boje (crne).  Nisu opasne, ali često predstavljaju veliki estetski problem. Postoje brojni načini uklanjanja tih pjega. Budući koža na podlakticama i hrptu šaka je osjetljiva, nakon nekih tretmana mogu zaostati bijele pjege ili sitni ožiljci. Zbog toga neke metode više se ne primjenjuju. Danas se najčešće koristi krioterapija (zaleđivanje), kemijski piling (posebne kiseline), IPL (bljeskovi svjetlosti) i laser. Najnovija generacija lasera, frakcijski CO2 laseri, učinkoviti su i vrlo rijetko izazivaju prije navedene komplikacije. U jednom tretmanu frakcijskim laserom odstranjuju se samo mali dijelovi staračke pjege (kože). Takav pristup omogućuje učinkovito uklanjanje pjege, minimalno oštećenje i brzi oporavak tretirane kože. Obično prije tretmana namaže se anestetska krema, dok u nekim slučajevima nije potrebna jer se tijekom postupka obično osjeti samo peckanje. Nakon tretmana koža je crvena 3-4 dana. Dok se koža potpuno ne oporavi koriste se kreme za zaštitu i njegu kože. Obično je potrebno ponoviti tretman nakon mjesec dana kako bi se pjege potpuno uklonile.

   

  Zadnjih nekoliko godina pojavile su mi se brojne sitne crvene točkice i nekoliko većih crvenih "madeža" po trbuhu i leđima. Jesu li opasni i može ih se odstraniti?

  Najvjerojatnije se radi o senilnim angiomima (hemangiomima) koji se mogu pojaviti u većem broju. To su dobroćudni tumori (izrasline) a nastaju umnožavanjem malih krvnih žila u koži. Boja im varira od svijetlo crvene do tamno crvene. Nisu opasni i nisu rizični čimbenik za nastanak zloćudnih tumora kože (karcinoma i melanoma). Obično su vrlo sitni ali mogu narasti i do veličine od nekoliko milimetara (u slučaju veće promjene potreban je pregled jer ponekad neki zloćudni tumori kože mogu sličiti hemangiomu). Mogu se pojaviti bilo gdje na tijelu ali najčešće ih se vidi na trbuhu, prsima i leđima. Obično starije osobe ih imaju i nekoliko desetka ili stotina ali se mogu pojaviti i u mlađih osoba (oko 30. godine života). Česti su estetski problem ali njihovo odstranjivanje je jednostavno i nije opasno. Može ih se lako ukloniti različitim metoda: elektrokoagulacija (spaljivanje strujom), laser, IPL (engl. intense pulsed light, bljeskovi svjetlosti). Obično koristim laser, jer se na taj način hemangiomi mogu ukloniti brzo i bezbolno (obično se osjeti lagano peckanje i nije potrebna lokalna anestezija). Zbog toga u jednom tretmanu može se odstraniti i stotinjak malih hemangioma. Nakon tretmana zaostaju tamni (crni) uništeni hemangiomi, na mjestu kojih se pojavi mala krastica koja nestane kroz nekoliko dana.

   

  Pročitao sam da postoji dermoskopski pregled madeža. Koja je razlika između "običnog" i dermoskopskog pregleda madeža?

  Dermoskopski (ili dermatoskopski) pregled madeža je pregled pomoću posebnih povećala koji se zovu dermoskopi (ili dermatoskopi). Dermoskopom vide se brojni detalji koji se ne mogu vidjeti običnim povećalom (male krvne žile, male nepravilnosti boje madeža, izdanci, asimetrija). Dermoskopi mogu biti malih dimenzija (ručni dermoskopi) ili veliki dermoskopi koji su obično spojeni s digitalnom kamerom i računalom. Kada su spojeni s kamerom mogu se koristiti za slikanje i praćenje rasta sumnjivih madeža.  U većini slučajeva neke promjene mogu se prepoznati i dijagnosticirati bez korištenja dermoskopa. Problem nastaje kada promjene nisu lako prepoznatljive golim okom ili su vrlo slične dobroćudnim promjenama na koži. To su obično mali tumori (ne veći od nekoliko milimetara) kojima nedostaju sve osobine "velikog" razvijenog tumora. U tim slučajevima zloćudni tumor može proći neopaženo. Kada je u pitanju melanom, važno je prepoznati ga dok je još "mali" i nije se proširio na druge organe (nije metastazirao). Zbog toga madeži i promjene slične madežima pregledavaju se i dermoskopom. Dermoskopija je danas gotovo nezaobilazna metoda u ranoj dijagnostici melanoma i drugih zloćudnih tumora kože, ali se može koristiti i za dijagnosticiranje drugih promjena na koži. Korisna je i u razlikovanju brojnih dobroćudnih tumora kože (fibromi, hemangiomi, dermatofibromi, seboroične keratoze). U zadnjih nekoliko godina, dermoskopija se dokazala i kao dobra pomoćna metoda za razlikovanje i dijagnosticiranje raznih kroničnih (psorijaza, lichen planus) i zaraznih bolesti kože.

   

  Prije nekoliko mjeseci počele su mi se pojavljivati male bijele mrlje na rukama i licu. Mazala sam raznim kremama ali nije bilo poboljšanja. Na internetu sam pročitala da bi to mogao biti vitiligo. Koje su mogućnosti liječenja?

  Za potvrditi dijagnozu potreban je specijalistički pregled, ali najvjerojatnije je u pitanju vitiligo. Nije poznato zašto vitiligo nastaje. Postoji nekoliko teorija, ali najprihvaćenija je autoimuna teorija - stanice imunološkog sustava napadaju melanocite (stanice u koži koje proizvode pigment). Najčešće se pigment gubi na određenim mjestima na tijelu (lice, ruke, laktovi, koljena, pazusi), ali može zahvatiti bilo koji dio kože. Može se pojaviti i u djece i u odraslih. Postoje brojni preparati u obliku krema i masti koji se koriste u liječenju vitiliga. Najčešće su to kortikosteroidni preparati i lokalni imunomodulatori (pimecrolimus i tacrolimus). Najbolje rezultate daje fototerapija – obasjavanje kože UV zrakama određene valne duljine (308-311nm). Često se kombinira s prije navadenim kremama. Na taj oblik terapije najbolje reagira koža lica, a znatno slabije koža na pregibima i prstima. Za uspjeh terapije važno je i trajanje bolesti – svježe promjene bolje reagiraju na terapiju. U nekim slučajevima primjenjuju se i dermatokirurške metode – autotransplantacija stanica melanocita. To je postupak u kojemu se površinski sloj kože zahvaćen vitiligom oljušti laserom i na to mjesto presade se melanociti uzeti u zdravoj koži (obično s bedra ili trbuha). Na žalost ne postoji 100% učinkovita terapija za vitiligo, a u nekim slučajevima može nastupiti poboljšanje ili pogoršanje bez obzira na provedenu terapiju. Obično uspjeh terapije je u rasponu od 10-90% a ovisi o zahvaćenom dijelu tijela, trajanju bolesti i vrsti liječenja.

   

  Zadnjih nekoliko mjeseci, u vlasištu pojavljuju mi se crvena područja na kojima se vide  ljuskice. Cijelo vlasište me svrbi, a najviše nakon pranja kose. Pokušala sam nekoliko šampona, ali nije mi pomoglo. Prije nekoliko tjedana primijetila sam ljuskice i u obrvama. Je li moguće da je to psorijaza?

  Simptomi odgovaraju seboroičnom dermatitisu. Ponekad upala može zahvaćati cijelo vlasište koje može biti prekriveno bijelim ljuskama i tada ju je teško razlikovati od psorijaze. Seboroični dermatitis je česta upala kože koja se pojavljuje u područjima s puno lojnih žlijezda (vlasište, lice, leđa, prsa a rjeđe na i drugim mjestima). To je česti problem koji se pojavljuje u 2-3% populacije, ali se najčešće pojavljuje samo kao perut (oko 15-20% populacije). Izraženija je kod muškaraca. Nije poznato zašto nastaje seboroični dermatitis, ali mogući uzročnici su gljivice koje žive na koži, stres, promjena vanjskih uvjeta (temperatura, vlažnost). Poznato je da neki lijekovi i neke bolesti mogu pogoršati simptome seboroičnog dermatitisa. Najvažnije je izbjegavati uzroke koji pogoršavaju simptome. Potrebno je odabrati šampon koji nakon pranja kose ne izaziva osjećaj svrbeža. Stres može pogoršati simptome, ali često ga je teško izbjegnuti. Ponekad mogu biti od pomoći i vitamini B skupine. Osim šampona koji se koriste za smanjivanje peruti mogu se koristiti i različiti lijekovi u obliku losiona i krema (protugljivični lijekovi, imunomodulatori, kortikosteoroidi). Obično se koriste kada šamponi ne djeluju ili kada nastupe razdoblja pogoršanja. Seboroični dermatitis koji se pojavljuje u obrvama liječi se na isti način kao onaj u vlasištu.

   

  Imam dijete u dobi od 6 godina i prije nekoliko tjedana pojavila mu se glatka bijela izraslina na trbuhu. Veličine je 3-4mm. Nekoliko dana kasnije još nekoliko manjih sličnih promjena pojavilo mu se na trbuhu, natkoljenici i pazuhu. Mislila sam da su to "vodene kozice", ali nije imao temperaturu. Nove  promjene nisu se pojavile, ali jednu je ogrebao i sada ima krasticu. Jesu li to virusne bradavice ili nešto drugo?

  Najvjerojatnije su to promjene koje izaziva virusna bolest Molluscum contagiosum. Uzročnik je bezopasni virus koji zahvaća kožu i izaziva ubrzano umnožavanje stanica. Prenosi se dodirom na druge osobe (obično djeca). Vrijeme potrebno od prijenosa virusa do pojave izraslina na koži je nekoliko dana do tjedan dana. Kod djece promjene se najčešće pojavljuju na licu, pasusima, trbuhu, prsima, rukama i nogama. Imaju bijelu-vošatnu-žutu boju, glatke površine su i obično imaju udubljenje u središtu. Koža oko njih može biti crvena. Obično su veličine 2-5 milimetara, ali mogu biti i veće. Mogu se pojaviti u skupinama i razasute. Nisu opasne  i obično same nestaju u prosjeku nakon 6-12 mjeseci. Ako je potrebno, promjene na koži mogu se ukloniti na različite načine: pomoću posebne male žličice oštrog ruba, laserom ili elektrokauterom (spaljivanje), krioterapijom (zaleđivanje). Najčešće se koriste prve dvije navedene metode. Obično se uklanjanju kada smetaju (veće promjene) ili ako se neprestano pojavljuju nove izrasline (promjene su izvor zaraze). Budući se pojavljuju u male djece terapija se izbjegava zbog bolnosti, a provodi se samo ako je neophodna.  

   

  Zadnje dvije godine na dva-tri nokta pojavile su mi se male bijele poprečne pruge i točkice. Nokti mi nisu ispucani, redovito njegujem nokte i ruke, normalno jedem (meso, mlijeko, voće, povrće...) i uvijek stavljam rukavice kada perem suđe. Je li to znak neke bolesti ili nedostatak vitamina/minerala?

  Postoji više uzroka nastanka bijelih pruga i točkica na noktima. Ako je zahvaćena većina ili svi nokti onda je potreban pregled specijaliste jer u tom slučaju promjene na noktima mogu biti posljedica različitih kroničnih bolesti ili rjeđe posljedica terapije nekim lijekovima. Ako su pruge male i pojavljuju se samo na nekim noktima onda nema razloga za zabrinutost. Pruge na noktima ruke nastaju najčešće zbog mikro-trauma. Male ozljede matriksa nokta (mjesto gdje nastaje nokat)  stvaraju mikroskopske nepravilnosti u strukturi nokta, a to se vidi u obliku bijele poprečne pruge ili točkice. Iako se to ne primijeti, mikro-traume nastaju kod manikiranja i grickanja kožice oko nokta. Bijele točkice obično su češće kod djece ali mogu se vidjeti i u odraslih. Bijele pruge mogu nastati i nakon  veće ozljede u području nokta i kod osoba koje imaju česte manje ozljede prstiju. Promjene na noktima mogu se izbjeći na slijedeći način: što nježnije tretirati nokat i kožu oko njega, ne grickati nokte i kožu, nježna manikura, zaštiti prste (nokte) od mogućih ozljeda. Na žalost bijele pruge ne mogu se ukloniti i potrebno je pričekati da nokat izraste, a to traje 1-3 mjeseca. Najjednostavniji način je prekriti ih nekim obojenim lakom za nokte.

   

  Imam 40 godina i prije nekoliko mjeseci primijetila sam nekoliko novih "madeža" na trbuhu i na leđima. Nisu veliki, smeđe boje su i nekoliko puta su me svrbili. Jednoga sam slučajno otkinula i malo je krvario. Nakon mjesec dana novi "madež" pojavio se na istom mjestu. Jesu li ti madeži opasni i smijem li ih izlagati suncu ili ih je potrebno zaštititi?

  Novi madeži pojavljuju se obično do tridesete godine života. Navjerojatnije nove izrasline nisu madeži nego seboroične keratoze. Seboroične keraotoze su dobroćudne izlasline (tumori) koje se pojavljuju nakon 20 godine života, a često po veličini i boji slične su madežima (melanocitni nevusi). Mogu se pojaviti bilo gdje na koži, ali najčešće ih se vidi na trbuhu, leđima i glavi (lice i vlasište). Različite su veličine (1-2 milimetra do nekoliko centimetara) i boje (bijele, smeđe, crne). Na većim seboroičnim keratozama često se primijeti ljuštenje (mrve se) a ponekad mogu svrbiti (obično one na trbuhu i leđima). Bezopasne su i nemaju sklonost zloćudnoj preobrazbi, za razliku od aktiničnih keratoza koje su prekanceroze. Često ih je teško razlikovati od običnih madeža ili nekih zloćudnih tumora (bazocelularni karcinom, melanom) te je potreban pregled dermatologa i dermoskopski pregled za postavljanje točne dijagnoze. Najčešće se uklanjanju iz estetskih razloga ili zbog osjećaja svrbeža. Metode kojima se mogu ukloniti su: lasersko uklanjanje, elektrokoagulacija (spaljivanje strujom), krioterapija (zaleđivanje tekućim dušikom ili CO2) ili klasični kirurški zahvat. Ovisno o veličini i položaju keratoze, nakon uklanjanja može zaostati mala svjetlija ili tamnija mrlja koja s vremenom postaje manje vidljiva (važno je tretirano područje ne izlagati sunčevim zrakama ili solariju nekoliko tjedana nakon uklanjanja seboroične keratoze).  

   

  Prije 3 mjeseca iza uha primijetila sam da mi se počela prorijeđivati kosa. Sada na tom području veličine veće kovanice nemam kose. Zadnjih tjedan dana kosa mi je počela otpadati na još dva mjesta. Imam dugu kosu pa se to ne vidi, ali bojim se da ne ostanem bez kose. Je li to moguće? Hoće li kosa izrasti na mjestima gdje mi je otpala?

  Opadanje kose samo na određenim mjestima naziva se alopecia areata. Alopecia areata je oblik autoimune bolesti koja izaziva oštećenje korijena dlake, a posljedica toga je ispadanje kose ili dlaka bilo gdje na tijelu. Kod muškaraca može se primijetiti ispadanje dlaka na licu. Alopecia areata u rijetkim slučajevima može zahvatiti i cijelo vlasište (alopecia totalis) ili čak sve dlake na tijelu (alopecia universalis). Uzrok nastanka alopecije nije poznat, ali u većini slučajeva može se uspješno liječiti. Često kosa može ponovno narasti i bez provedene terapije. Na žalost potrebno nekoliko tjedana ili godina da ponovno počne rasti kosa. Budući postoje brojne bolesti koje mogu izazvati gubitak kose (u nekim slučajevima i trajni gubitak) potreban je specijalistički pregled i laboratorijski nalazi za postavljanje točne dijagnoze. U terapiji alopecie areate koriste se različite kreme i losioni koje sadrže kortikosteroide ili minoxidil, injekcije kortikosteroida i fototerapija. U nekim slučajevima pokazale su  se uspješne i druge vrste terapija (npr. terapija laserom, antralin). Ponekad se koristi i kombinacija navedenih terapija. Nije rijetkost da se alopecia areata ponovi i više puta u životu.

   

  Prije nekoliko mjeseci primijetio sam da je rub nokta na nozi promijenio boju (žuto-smeđe). Sada mi se na tom rubu nokat počeo mrviti. Primijetio sam slične promjene na još dva  nokta, ali na drugom stopalu. Na rukama nokti su normalnog izgleda. Uskoro idem na plažu i neugodno mi je pokazivati takve nokte. Je li to gljjivična infekcija ili nešto drugo? Kako se to liječi?

  Opis odgovara gljivičnoj infekciji noktiju a stručni naziv je onihomikoza. Postoje brojni uzročnici gljivičnih infekcija noktiju: Trichophyton, Epidermophyton, Candida i neke vrste plijesni. Češće se pojavljuju na noktima stopala nego na rukama. Mogu biti zahvaćeni jedan ili svi nokti (često nokat palca). Nokat može biti djelomično ili u cijelosti zahvaćen gljivičnom infekcijom. Obično se vidi bijela, žuta ili smeđa mrlja, a na rubovima može se primijetiti zadebljani nokat koji se mrvi. Dijagnoza se postavlja na temelju pregleda i mikroskopske analize. Danas postoje brojni lijekovi i drugi oblici terapije pomoću kojih se može izliječiti gljivična infekcija noktiju. Najčešće se koriste lokalni pripravci (posebne kreme, gelovi i lakovi) i tablete (itrakonazol, terbinafin, flukonazol). Najnovije terapije u tom području su: laserska terapija (bez ili u kombinaciji s lijekovima), fotodinamska terapija (eskperimentalna). Ponekad terapija nije potpuno učinkovita pa ju je potrebno ponoviti. Također nije rijetkost da se gljivična infekcija ponovno pojavi i nakon uspješne terapije. Ako je terapija učinkovita, rezultati se mogu primijetiti tek nakon nekoliko tjedana. Razlog tome je spori rast noktiju – potrebno je 2-3 mjeseca da izraste cijeli (zdravi) nokat.

   

  Zadnjih godinu dana, obostrano na vratu koža mi je postala crvena dok vrat ispod brade je bijele boje. Čini mi se da je to crvenilo jače izraženo tijekom ljeta. Ništa me ne svrbi, ne boli, vrat nije otečen. Mislila sam da je to možda alergija ili nešto u vezi sa štitnjačom, ali testirala sam se i nisam alergična a laboratorijski nalazi štitnjače su normalni. Vidjela sam da i neke druge žene imaju slično crvenilo na vratu. Je li to znak neke bolesti i može li se izliječiti?

  Opis odgovara promjenama koje se stručno zovu poikiloderma Civette ili erythrosis interfollicularis. Promjene su bezopasne, nastaju na bočnoj strani vrata, najčešće obostrano i rezultat su dugotrajnog izlaganja kože ultraljubičastim (UV) zrakama (sunce, solarij). Češće se pojavljuju u žena. Dio vrata ispod brade je bolje zaštićen od UV zraka  i na tom mjestu koža je normalne boje (nije crvena). Unutar crvene površine vide se male bijele točke, a ponekad koža može i potamniti više od okolne kože. U tom slučaju može se obostrano na vratu vidjeti smeđe ili mješavina crvenih i smeđih mrlja. Promjene nastaju zbog stanjivanja kože i većeg broja sitnih krvnih žila u koži, dok smeđe mrlje nastaju zbog povećane količine melanina u koži. Moguće j ukloniti te promjene pomoću IPL-a (engl. intense pulsed light) i različitih vrsta lasera. Druge vrste terapije nisu učinkovite. Frakcijski laser je najnovija tehnologija koje se koristi u tu svrhu. Bez obzira koju vrstu lasera ili IPL-a se koristi, za postignuti zadovoljavajuće rezultate potrebo je ponoviti terapiju nekoliko puta. Najvažnije je dobro zaštiti kožu vrata od UV zraka (kreme sa zaštitnim faktor 30 ili većim ili npr. nositi šal).

   

  Već deset godina imam grubu kožu na nadlakticama. Rečeno mi je će nakon puberteta koža bolje izgledati, ali meni se čini da se zadnjih pet godina stanje pogoršalo. Koža mi je sada postala gruba i na natkoljenicama. Redovito koristim različite kreme i losione za suhu kožu, ali koža nikada nije glatka. Zašto imam takvu kožu i postoji li neka druga učinkovitija terapija?

  Stručni naziv za opisane promjene je keratosis pilaris ili keratosis follicularis. Poznata je i pod imenom "guščja koža". To je česti poremećaj orožnjavanja folikula dlake koji se pojavljuje u 50-80% mladih i 40% odraslih. Nastaje zbog nakupljanja stanica kože oko dlake. Zbog toga koža je zadebljana, a na dodir je hrapava poput ribeža. Ponekad može nastati i blaga upala oko dlake. Najčešće se pojavljuje u vanjskoj strani nadlaktica, na natkoljenicama, ali može se pojaviti i na prsima i licu. Ljeti i nakon puberteta može (ali i ne mora) nastupiti poboljšanje. Postoje brojne terapije: od lokalnih krema i losiona koji služe za skidanje rožnatog sloja kože (uklanjaju se zadeljanja kože), kortikosteroidni preparati i imunomodulatori koriste se u slučaju jače upale, retinoidi reguliraju stvaranje rožnatog sloja. Dodatni tretmani koji se mogu provoditi su: mikrodermoabrazija, kemijski piling i fotodinamska terapija. Budući je to genetski poremećaj, učinak terapije može biti kratkotrajan ili dugotrajan, ali na žalost nikad trajan. Ponekad je potreban pregled specijaliste jer promjene mogu sličiti aknama, bakterijskoj infekciiji ili nekim drugim bolestima koje zahvaćaju dlake. 

   

  Prije šest mjeseci, na spolovilo pojavila mi se mala smeđa izraslina veličine najviše 1 milimetar. Prije nekoliko tjedana pojavilo mi se još nekoliko bradavica na koži oko spolovila. Imam stalnu djevojku zadnje 2 godine. Prije nje imao sam spolne odnose s još dvije djevojke. Djevojka   mi se redovito kontrolira kod ginekologa i ona nema bradavice. Ona je imala jednog partnera prije mene. Jesu li to spolne bradavice? Ako jesu, kako je moguće da su se sada pojavile? Zanima me jesu li opasne i kako se liječe?

  Najvjerojatnije imate spolne bradavice (condylomata acuminata, kondilomi), ali za konačnu dijagnozu potreban je pregled liječnika jer postoje izrasline koje ponekad mogu sličiti spolnim bradavicama. Spolne bradavice su izrasline koje izazivaju HPV virusi. One se ne pojavljuju kod svakoga koji je zaražen virusom, a ponekad od trenutka zaraze do pojave kondiloma mogu proći godine. Zbog toga je teško reći kada ste se zarazili. Ako su spolne bradavice, preporučljivo je učiniti HPV tipizaciju budući možete biti zaraženi vrstom HPV virusa koji uzrokuje karcinom grlića maternice.  Rjeđe, HPV može biti uzrok i raka na muškom spolovilu. Uz HPV tipizaciju preporuča se učiniti i pretrage na druge spolno prenosive bolesti. Na žalost, osobe koji imaju spolne bradavice mogu imati i neku drugu spolno prenosivu bolest (gonoreja, sifilis, infekcija klamidijom ili mikoplazmom, HIV...). Spolne bradavice mogu se ukloniti različitim metodama: pomoću lasera ili elektrokautera. Postoje i različiti lijekovi koji se mogu koristiti: podofilin, imiquimod. Na žalost infekcija HPV virusom je trajna. Danas postoji i cjepivo za neke tipove HPV-a koje uzrokuju rak grlića maternice i kondilome, ali učinkovito je samo ako još niste zaraženi tim tipovima virusa (obično se cijepljenje provodi u djece).

   

  Zadnja tri tjedna svrbi me koža na trbuhu i nogama. Ponekad je svrbež nepodnošljiv, najviše po noći. Alergičan sam na metale, ali sam siguran da koža na trbuhu nije došla u kontakt s metalnim predmetima. Mislio sam da su komarci ali ne vidim ubode. Ponekad me svrbe i ruke, ali one su mi uvijek suhe pa je to sigurno razlog. Kremom za suhu kožu počeo sam mazati i trbuh i noge, ali svrbež ne prestaje. Što mi je učiniti?

  Simptomi odgovaraju svrabu (scabies). To je zarazna bolest koje izaziva jedna vrsta grinja - Sarcoptes scabiei. Prenosi se s osobe na osobu izravnim kontaktom ili preko posteljine ili odjeće, a može se prenijeti i spolnim odnosom. Svrbež izaziva ženka koja kopa kanale u gornjem sloju kože (epidermis). Kod odraslih najčešća mjesta pojave osjećaja svrbeža, crvenila, krastica i drugih promjena na koži koje nastaju kao posljedica zaraze su trbuh, unutarnja strana bedara, laktovi, zapešća i područje spolovila. Noćni svrbež ili jači osjećaj srvbeža po noći je jedna od osobina svraba. Liječenje se može provoditi različitim lijekovima: benzil-benzoat, permetrin, lindan, peruanski balzam, ivermektin. Ponekad osjećaj svrbeža može zaostati neko vrijeme nakon uspješnog izlječenja. Potrebno je provoditi liječenje svih ukućana jer nije rijetka zaraza bez simptoma. Na početku i na kraju terapije potrebno je dobro isprati odjeću, rublje i posteljinu. Samo na temelju opisa ne može se sa sigurnošću postaviti dijagnoza jer postoje i druge bolesti koje mogu imati slične simptome te je svakako potreban pregled obiteljskog liječnika ili dermatologa prije početka terapije.

   

  Prije oko tri tjedna skinuo sam krpelj s trbuha. Koža je bila malo upaljena pa sam namazao malo antibiotske masti. Činilo mi se da će upala nestati, a onda se crvenilo počelo širiti. Zadnjih tjedan dana ima oblik velikog crvenog prstena promjera 10-20 centimetara. Ništa me ne boli, nemam povišenu temperaturu, dobro se osjećam. Znam da su krpelji prijenosnici nekih zaraznih bolesti. Moram li se zabrinuti?

  Opis odgovara infekciji bakterijom Borreliom burgdorferi koja izaziva Lyme boreliozu (Lajmska bolest). Lajmska bolest je bolest koja ima dvije faze: lokalizirana infekcija (erythema migrans, limfocitom) i diseminirana infekcija (razne promjene na koži, neurološki poremećaji, bolovi u mišićima i zglobovima, poremećaji rada srca). Jedan od početnih oblika bolesti je promjena na koži koja se stručno naziva erythema migrans (ili erythem chronicum migrans). Na mjestu ugriza zaraženog krpelja koža  pocrveni i naizgled se ne razlikuje od obične upale koja može nastati nakon uboda kukca. Nakon nekoliko dana crvenilo se počne širiti (povećavati), a može i nestati u središtu i poprimiti oblik prstena. Ponekad kožne promjene mogu izostati ili ne primijetiti se. U tom slučaju prvi simptomi se pojavljuju tek u kasnijoj fazi bolesti (diseminirana infekcija). Dijagnoza se temelji na anamnezi (boravak u šumi, ugriz krpelja) i kliničkoj slici (tipično crvenilo na koži koje se povećava). Dodatno se mogu učiniti laboratorijski testovi kao što su otkrivanje specifičnih protutijela ili otkrivanje DNA bakterije. Početna faza infekcije uspješno se liječi antibioticima  (doksiciklin, amoksicilin, cefuroksim, eritromicin). Važno je napomenuti da se antibiotskom terapijom ne mogu liječiti virusne infekcije koje prenose krpelji.

   

  Prije nekoliko tjedana na zapešćima i na potkoljenicama pojavilo se puno malih crveno-smeđih promjena. Stalno me svrbe. Na početku sam mislila da su od ugriza komaraca, ali sada je već prošlo najmanje dva tjedna od kada su se neke pojavile. Prije nekoliko mjeseci bila sam na redovitom pregledu kod stomatologa koji mi je rekao da možda imam lichen planus na sluznici obraza. Pročitala sam na internetu da je lichen planus kronična bolest koja se može pojaviti i na koži i na sluznici. Na sluznici mi ne smeta, ali na koži me neprestano svrbi. Kako se to liječi?

  Lichen plaus je kronična bolest koja zahvaća kožu i sluznicu. Uzrok bolesti nije poznat. Često se vidi samo na sluznici obraza ili na određenim mjestima na tijelu (npr. na zapešću).   Ponekad  može zahvatiti kožu cijelog tijela, usnice, spolovilo, konjuktivu oka i sluznicu probavnih organa. Na koži je obično popraćen osjećajem svrbeža, a na sluznici usne šupljine može se osjetiti pečenje i bol (ako nastanu ranice). Terapija ovisi o proširenosti bolesti i simptomima. Ako zahvaća velike površine kože ili sluznice liječi se peroralnom terapijom (tabletama): kortikosteroidi, retinoidi, ciklosporin, trimetropim/sulfaetoksazol, dapson i drugi lijekovi. Ako zahvaća manje površine na koži može se koristiti i terapija UV zrakama (UVB, PUVA) i kortikosteroidne kreme. U slučaju da  su promjene samo na sluznici obraza koristi se ili sustavna terapija ili lokalna terapija (ovisno o simptomima). Simptomi bolesti mogu nestati unutar nekoliko tjedana nakon početka terapije, ali u nekim slučajevima terapiju je potrebno provoditi mjesecima ili godinama. Terapija se provodi pod kontrolom dermatologa, ali prije toga potrebno je potvrditi dijagnozu laboratorijskim nalazima.

   

  Na glaviću penisa pojavile su mi se crvene mrlje. Primijetio sam ih prije nekoliko tjedana, ali mislio sam da je to samo prolazna upala. Imam redovite spolne odnose s istom partnericom (5 godina) i prije nisam imao probleme sa spolovilom. Mazao sam nekoliko puta s mastima protiv gljivičnih i bakterijskih infekcija, ali bez značajnih rezultata. Na internetu sam pročitao da to može biti simptom različitih bolesti: infekcije, upale, spominje se čak i psorijaza?! Je li potreban pregled ili je to nešto bezopasno?

  Ono što ste pročitali na internetu je istina. Promjene na glaviću penisa mogu biti posljedica bakterijske, virusne, gljivične ili parazitarne infekcije, ali može biti i upala kao posljedica spolnog odnosa (trenje). U obzir dolazi i alergijski ili iritativni (ne-alergijski) dermatitis. U nekim slučajevima neke kronične upalne bolesti ili neke vrste tumora mogu imati takav izgled. Zbog svega navedenoga teško je postaviti dijagnozu samo na temelju opisa. U ovom slučaju potreban je pregled specijaliste za kožne i spolne bolesti (venerolog). Ako pregled nije dovoljan za dijagnozu, slijedeći mogući korak je uzimanje brisa sa spolovila radi laboratorijske dijagnoze moguće infekcije. U slučaju sumnje na neku kroničnu upalnu bolest može se učiniti i biopsija u lokalnoj anesteziji (uzimanje malog uzorka za mikroskopsku analizu). Ako postoji sumnja na neke sustavne bolesti potrebni su laboratorijski nalazi krvi. Za većinu nabrojenih bolesti postoje jednostavne i učinkovite terapije, dok u nekim slučajevima potrebno je što ranije postaviti dijagnozu kako bi se spriječilo pogoršanje bolesti (teže liječenje) i moguće trajne posljedice.

   

  Imam 20-30 dlaka na prsima i grudima. Crne su boje, debele i znaju narasti i do nekoliko centimetara. Često ih moram čupati i nije baš bezbolno, posebno na grudima oko bradavica. Imam crne dlake na nogama, nekoliko na trbuhu i rukama i redovito se depiliram voskom i žiletom. Čitam u časopisima da se laserom mogu trajno ili barem kroz dulje vrijeme ukloniti dlake. Smije li se laser koristiti na prsima i oko bradavica? Ako da, je li to bolno? Je li normalno da mi rastu dlake na prsima i grudima?

  Pojačana dlakavost u žena nije rijetka pojava - prema podacima iz SAD-a oko 10% žena ima pojačanu dlakavost. Kada postoji pojačana dlakavost na mjestima gdje i muškarci imaju obično više dlaka (npr. lice, prsa, trbuh, leđa) koristi se stručni termin hirzutizam. U većini slučajeva dlakavost je normalna pojava koja ovisi o genetskim čimbenicima i nije simptom poremećaja hormona ili neke druge bolesti. Ako postoji sumnja na hormonski poremećaj potreban je pregled ginekologa (ultrazvučni pregled) ili dermatologa i laboratorijske pretrage razine određenih hormona. Za uklanjanje suvišnih dlaka mogu se koristiti metode depilacije (privremeno uklanjanje dlaka) ili epilacije (dugotrajno ili trajno uklanjanje dlaka). Epilacija se provodi laserom, IPL-om (bljeskovi svjetlosti) ili elektroepilatorom (struja). Laser i IPL su jednostavni za primjenu na malim i velikim površinama kože i djeluju na tamne dlake (smeđe i crne). Tretirati se može bilo koji dio tijela, a laserski tretmani uklanjanja dlaka na prsima i oko bradavica nisu bolniji od onih na licu ili nogama.

   

  Na internetu i u časopisima sve češće čitam o novoj vrsti lasera koji se zove „frakcijski laser“. Problem je u tome da ja ne vjerujem baš svemu što pročitam na internetu. Znam da ima i puno reklame u tim tekstovima. Piše da taj novi laser rješava bore, pjege, strije, ožiljke… Ono što mene najviše zbunjuje u tim tekstovima su brojne vrste „frakcijskih lasera“. Postoje li različiti laseri ili su to samo imena koje daju različiti proizvođači? Znam da i Vi imate jedan takav laser…možete li mi reći koliko su ti novi laseri učinkoviti?!

  Frakcijski laseri značajno se razlikuju od klasičnih lasera. Klasični laseri imaju samo jednu veću zraku promjera oko 1 mm do 2 cm, ovisno o vrsti laserske zrake (CO2 laser, Nd:YAG laser, Er:YAG laser…) i njegovoj primjeni. Frakcijski laseri imaju poseban dodatak koji od jedne velike zrake stvara puno manjih zraka promjera 0,1-0,35 mm. Na taj način, umjesto da laserska zraka djeluje na cijelu površinu kože, ona djeluje na malim površinama (točke) koje su raspoređene jedna do druge. Na taj način oštećenje kože je ograničeno samo na te točke a ne na cijelu površinu. Stanice iz okolne neoštećene kože brzo obnove oštećenu površinu i zbog toga oporavak je znatno kraći u odnosu na oporavak nakon tretmana klasičnim laserom (nekoliko dana umjesto nekoliko tjedana). Također, postotak nuspojava je gotovo zanemariv u odnosu na klasične lasere. Zbog mogućnosti regulacije snage i gustoće tih malih laserskih zraka mogu se tretirati i dijelovi tijela koje je bilo opasno tretirati klasičnim laserima (npr. kapci, vrat, dekolte, ruke…). Učinkovitost frakcijskih lasera je usporediva s klasičnim laserima, ali obično je potrebno više tretmana za postignuti isti učinak. U ordinaciji imam frakcijski CO2 laser koji se koristi za uklanjanje raznih tamnih i svijetlih pjega i mrlja (staračke pjege, melasma...), smanjivanje bora, ožiljaka i strija, zatezanje ("podizanje") kapaka i uklanjanje raznih dobroćudnih i zloćudnih izraslina na koži. 

   

  Svake godine idem na more. Nikad nisam imala problema s kožom. Ove godine, krajem kolovoza kupala sam se na jednoj plaži gdje redovito idem s obitelji. Već prvi dan, kada sam izašla iz mora primijetila sam nekoliko crvenih i bijelih plikova na nogama i rukama, ali pretpostavila sam da je to zbog sunca. Nestali su nakon 2-3 sata. Dugi dan kada sam izašla iz mora ponovno su se pojavili. Mislila sam da je problem u moru, ali nitko drugi nije imao ništa na koži. Otišla sam na drugu plažu, ali plikovi su se ponovno pojavili i bilo ih je puno više. Nakon toga nisam se više kupala u moru. Liječnik mi je rekao da sam imala alergijsku reakciju. Je li moguće da sam alergična na nešto u moru!?

  Opis odgovara alergijskoj reakciji na hladnoću koja se stručno zove urtikarija na hladnoću. Iako zvuči čudno alergijska reakcija se može razviti nakon izlaganja hladnoj vodi, a ponekad i hladnom zraku. To se objašnjava preosjetljivošću određenih stanica u koži, koje kada su izložene hladnoći otpuštaju tvari koje izazivaju alergijsku reakciju. Obično reakcija se vidi samo na koži koja je izložena hladnoći, ali ponekad može se razviti i teži oblik alergijske reakcije – otežano disanje i gubitak svijesti. Urtikarija na hladnoću obično traje nekoliko mjeseci, a ponekad i godinama. Testiranje se obično provodi stavljajući malo leda na kožu – test je pozitivan ako se u roku od nekoliko minuta na tom mjestu pojavi alergijska reakcija (urtika). Liječenje se najčešće provodi antihistaminicima i nekim drugim lijekovima, a  koristi se samo prije izlaganja hladnoći. Ponekad je potrebno učiniti laboratorijske pretrage jer urtikarija na hladnoću može biti simptom neke druge bolesti.

   

  Imam 30 godina i prije 6-8 tjedana primijetio sam neku plavo-crnu izbočinu na desnoj nadlaktici. Nemam puno madeža pa sam lako uočio novu izraslinu na koži. Izgleda kao madež, ali ima čudnu tamno plavu boju. Nisam se previše zabrinuo jer sam pročitao da je melanom nepravilnog oblika i ima više boja. Ne svrbi me i nije krvario. Je li potreban pregled?

  Na žalost neke vrste melanoma nemaju više boja, nisu nepravilnog oblika, ne krvare i ne svrbe. U slučaju kada se naglo pojavi izraslina (tumor) preporučljiv je pregled dermatologa. U ovom slučaju, opisana promjena može biti "blue nevus" ("plavi madež") ili jedan oblik melanoma. Plavi madež nije rijetka pojava, a može se pojaviti bilo gdje na tijelu. To je jedan oblik madeža koji se razvije malo ispod površine kože i zbog toga je plave boje (ostali madeži su najčešće smeđe ili crne boje). Na žalost jedna vrsta melanoma (najzloćudniji oblik raka kože) koji se zove "nodularni melanom" sličan je plavom madežu i teško ih je razlikovati. Osim detaljnog pregleda, ponekad jedini način za postaviti točnu dijagnozu je odstraniti tumor i poslati ga na patohistološku analizu (mikroskopski pregled tkiva). Ako se dokaže da je promjena zloćudna onda je potrebno učiniti druge dijagnostičke i terapijske postupke -  poznato je da se nodularni melanom širiti na druge organe već u ranoj fazi razvitka. Nakon odstranjivanja plavog madeža nije potrebna daljnja dijagnostika ili terapija.

   

  Prije tjedan dana pojavila mi se crvena mrlja na trbuhu. Nakon nekoliko dana bila je najmanje dvostruko veća. Prije godinu dana imao sam sličnu promjenu koja je nestala nakon mazanja kremom protiv gljivica. Pokušao sam istom kremom mazati i mrlju na trbuhu ali nije nestala... naprotiv puno malih crvenih pjega pojavilo mi se po trbuhu i leđima. Zadnjih nekoliko dana počelo me i svrbiti. Mogu li se gljivice tako brzo proširiti ili to možda nije gljivična infekcija?

  U ovom slučaju potreban je pregled liječnika jer najvjerojatnije nije gljivična infekcija.   Postoji nekoliko bolesti koje odgovaraju ovom opisu ali slijed događaja, raspored promjena po tijelu i simpotmi najviše odgovaraju bolesti koja se zove pityriasis rosea. To je relativno česta bolest i u početnoj fazi razvoja može se lako zamijeniti za gljivičnu infekciju. Obično se prvo pojavi jedna ružičasto-crvena mrlja prekrivena ljuskicama. Najčešće se pojavi na trbuhu, leđima ili prsima. Nakon nekoliko dana puno malih ružičastih mrljica vidi se po trbuhu i leđima, a rjeđe i na nadlakticama i natkoljenicama. To je bolest o kojoj se ne zna mnogo. Smatra se da je to jedna vrsta imunološke reakcije na neki virus, ali bolest nije zarazna. Prolazi kroz 4-8 tjedana, a najčešći simptom je osjećaj svrbeža. Promjene na koži ne smiju se trljati jer to pojačava upalu. U terapiji primjenjuju se lijekovi koji smanjuju osjećaj svrbeža.  

   

  Prije dva-tri tjedna imao sam samo jedan spolni odnos bez prezervativa s jednom djevojkom koju sam upoznao tijekom ljeta. Zadnjih nekoliko dana primijetio sam prozirni iscjedak prije mokrenja. Ništa me ne peče i uredno mokrim. Imao sam i prije spolne odnose bez prezervativa i nikad nisam imao probleme. Je li iscjedak normalna pojava? Sada imam novu djevojku s kojom nisam imao spolni odnos. Pročitao sam da bi to mogao biti znak neke spolne bolesti pa ne bi htio da se ona zarazi.

  Iscjedak može biti simptom spolno prenosive bolesti. Najčešće se iscjedak primijeti prije jutarnjeg mokrenja i može biti popraćen osjećajem pečenja i crvenilom na spolovilu. U ovom slučaju potreban je pregled specijaliste za kožne i spolne bolesti koji će preporučiti potrebne pretrage bez kojih se ne može potvrditi ili isključiti spolna bolest. Najčešće je iscjedak simptom zaraze gonorejom, mikoplazmom, klamidijom ili trihomonasom. Dijagnostika tih bolesti provodi se analizom brisa spolovila. Navede bolesti uspješno se mogu liječiti. Važno je provesti terapiju na vrijeme, jer dugotrajna infekcija može izazvati oštećenja nekih organa. Također se preporuča učiniti i pretrage na druge spolno prenosive bolesti – sifilis, HIV i hepatitis B. To su sve zarazne bolesti i mogu se prenijeti na partnericu. Na žalost, nije rijetkost imati više spolno prenosivih bolesti odjednom, posebno ako ste imali više partnerica i niste koristili prezervativ.

   

  Zadnjih nekoliko mjeseci primijetila sam da mi je koža pazuha potamnila, a zadnjih nekoliko tjedana koža na vratu poprimila je neku smeđkastu boju. Ništa me nije peklo ili svrbilo. Nikada nisam imala problema s kožom, pa me ove promjene malo zabrinjavaju. U početku sam pomislila da sam vrat zaprljala nekom bojom. Pokušala sam to ukloniti struganjem, ali bez rezultata. Nije lijepo za vidjeti. Izgleda kao da imam prljavi vrat. Je li to neka bolest? Može li se to ukloniti?

  Najvjerojatnije imate acanthosis nigricans, ali potreban je pregled specijaliste za potvrditi tu dijagnozu i odrediti koji je uzrok nastanka tih promjena na koži. Acanthosis nigricans je zajedničko ime za pojavu tamnijih i malo zadebljanih područja kože, a ovisno o uzroku razlikuje se nekoliko podvrsta bolesti. Ponekad nije jednostavno odrediti uzrok i potrebne su različite laboratorijske pretraga prije nego se postavi konačna dijagnoza. Među najčešćim uzrocima nastanka te bolesti je pretilost, određeni hormonski poremećaji (hipotireoza, dijabetes...), rak (želudac, crijeva...) i neki lijekovi. Ponekad se ne može naći uzrok i smatra se da su promjene genetski uvjetovane. Najčešće se tamnija (smeđkasta) i malo zadebljana (baršunasta) koža vidi se na vratu, pasusima, preponama i trbuhu. Obično promjene nestaju kada se ukloni osnovna bolest zbog kojih su nastale. U slučaju da nisu posljedica bolesti, mogu se primijeniti različite učinkovite metode uklanjanja tih promjena.  Najčešće se koriste različite kreme, masti i losioni koji stanju kožu i uklanjanju višak pigmenta, laser i dermoabrazijia (mehaničko uklanjanje viška kože). U slučaju pretilosti preporuča se smršaviti.

   

  Imam tamnoplavu/crnu pjegu na donjoj usni. Ne znam kada se pojavila. Promjera je nekoliko milimetara, ne širi se i ne boli me. Mislila sam da je to modrica, ali pratim je već tri mjeseca i uvijek je istog oblika i boje. Kad ju pritisnem malo promijeni boju. Nigdje drugdje na usnama ili na licu nije se pojavilo nešto slično. Što je to? Može li se ukloniti nekom kremom?

  U ovom slučaju postoji nekoliko mogućih dijagnoza, ali najvjerojatnije imate promjenu koja se zove "venous lake" (bez pregleda ne može se isključiti madež, melanom ili karcinom). To je dobroćudna promjena koja nastaje zbog proširenja krvnih žila. Obično se pojavi na donjoj usni, na koži lica ili uški. Tamnoplave je boje, glatke površine i često je ispupčena. Bezopasna je, ali kada se ozljedi može jače krvariti. Postoje brojni načini za ukloniti tu promjenu na usni: kirurško odstranjivanje (ostaje uvijek ožiljak), elektrokoagulacija ("spaljivanje strujom", često ostaje vidljivi ožiljak), krioterapija, sklerozacija. Međutim većina tih metoda se danas ne koristi ako je dostupan laser. Danas se koristi nekoliko vrsta lasera kojima se postižu odlični rezultati - npr. Nd:YAG laserom moguće je u većini slučajeva jednim tretmanom ukloniti venous lake. Za razliku od nekih drugih metoda rijetko nastane ožiljak ili neke druga komplikacija. Tretman laserom traje jednu-dvije minute. Nakon toga, usna je na tom mjestu otečena 1-3 dana, a ponekad se može pojaviti i mala krastica koja same ispadne nakon nekoliko dana. Na žalost ne postoji krema koja će ukloniti ili smanjiti tu promjenu.

   

  Imam 50 godina i tijekom života puno sam se sunčala. Na žalost to se sada primijeti na licu, dekolteu i rukama. Prije nekoliko godina bila sam na nekim tretmani lica i uspješno sam se riješila sunčanih pjega na licu (uz malo šminke lice mi sada dobro izgleda). Međutim ne mogu prekriti sunčane pjege i ispucale kapilare na dekolteu (ima ih sve više). Pokušala sam kemijskim pilingom, ali rezultat je da su se pjege malo smanjile ali nisu nestale. Je li moguće potpuno ukloniti te pjegice i kapilare?

  Moguće je ukloniti kapilare, sunčane i staračke pjege na dekolteu i na drugim dijelovima tijela. Kapilare obično se uklanjaju laserom ili IPL-om. Sunčane i staračke pjege mogu se uklanjati raznim kemijskim pilinzima, krioterapijom, laserom i IPL-om. Prije početka terapije koža ne smije biti osunčana (ne sunčati kožu nekoliko tjedana prije tretmana). U većini slučajeva mogu se ukloniti sve kapilare na dekolteu. O veličini i boji kapilara te njihovom broju ovisi broj tretmana (obično 1-3). Tijekom postupka osjeti se peckanje a nakon toga koža je crvena i lagano otečena, a ponekad se pojave krastice. Oporavak traje nekoliko dana. U slučaju pjega vrlo učinkoviti su frakcijski CO2 i Er:YAG laser. Tijekom postupka osjeti se peckanje. Nakon tretmana frakcijskim laserom koža je crvena a kroz nekoliko dana počne se lagano ljuštiti. Za potpuno uklanjanje pjega obično su potrebna 2-3 tretmana, ali vidljivo poboljšanje vidi se već i nakon prvog tretmana.

   

  Imam dijete u dobi od 2 godine kojemu se pojavile svijetlo-smeđe mrlje. Jedna u donjem dijelu leđa, jajastog oblika i promjera nekoliko centimetara. Druga se pojavila na desnoj natkoljenici, duguljasta je i malo tamnija od prve. Sin mi nikada nije bio ozbiljinije bolestan, nije alergičan, a kožu mu mažemo samo kremom za sunce ili dječjim kremama kad mu je suha. Nisam primijetila da ga te mrlje svrbe ili da su bile upaljene ili nešto slično. Jesu li te pjege neka prolazna pojava na koži ili je potreban pregled dermatologa?

  Postoje različite vrste pjega/mrlja (makule) koje se mogu pojaviti kod djece. Bez pregleda ne može se točno odrediti vrsta pjega i zašto su nastale. U većini slučajeva posljedica su blage upale, neki oblik madeža ili poremećaj pigmentacije (povećano stvaranje pigmenta u melanocitima kože). U ovom slučaju opis najviše odgovara promjenama koje se stručno zovu makule "café au lait". To su pjege koje se često pojavljuju u djece i ostaju cijeli život. Najčešće postaju vidljive nakon druge godine života. Zovu se "café au lait" jer imaju boju kave s mlijekom. Mogu biti različite veličine, oblika i mogu se pojaviti bilo gdje na tijelu (najčešće na nogama). Bezopasne su, ali 6 ili više takvih pjega većih od 5 milimetara u promjeru može biti znak neurofibromatoze, genetskog oboljenja koje zahvaća živčani sustav. Kada te pjege predstavljaju samo estetski problem mogu se uspješno ukloniti različitim vrstama lasera.

   

  Prije godinu dana porezao sam se na staklo. Liječnik je lijepo sašio ranu koja je uredno zarasla. Zadnjih šest mjeseci ožiljak se počeo povećavati. Pitao sam liječnika je li to normalno ili je to posljedica neke infekcije. Objasnio mi je da je to vrsta ožiljka koji se zove keloid i da pitam dermatologa ili kirurga za moguću terapiju. Možete li mi ukratko objasniti što je to keloid i koju terapiju preporučujete ?

  Keloid je vrsta ožiljka koji nekontrolirano raste i obično zahvaća područje koje je veće od početnog ožiljka. Obično nastaje nakon ozljede, operacije, bušenja uha ili nekog drugog dijela tijela (piercing) ili nakon nekih bolesti koje mogu izazvati ožiljke na koži (akne, "vodene kozice"). Može se pojaviti bilo gdje na tijelu, ali najčešće se pojavljuje na glavi, prsima i rukama. Danas postoje brojne metode liječenja keloida, a izbor terapije ovisi o obliku, veličini i dubini keloida, dobi pacijenta i rezultatima prethodnih terapija. Najčešće se provodi terapija injekcijama kortikosteroida, kompresijom (zavoji), posebnim oblozima ili krioterapija. Može se koristi i kombinacija terapija (kirurško odstranjivanje keloida provodi se uvijek u kombinaciji s jednom od navedenih terapija). Danas se koriste i različiti laseri (Nd:YAG laser, frakcijski CO2 laser, PDL), IPL, fotodinamska terapija, kreme s imiquimodom, retinoičnom kiselinom ili tacrolimusom. Postoje i druge terapije, međutim one se rijetko koriste jer nema još dovoljno podataka o njihovoj učinkovitosti. Ne postoji idealna terapija keloida, a u nekim slučajevima i nakon uspješne terapije keloid se može ponovno pojaviti na istom mjestu.

   

  Imam akne na licu i leđima već dvije godine. Često su upaljene a uz to pojavili su mi se i ožiljci. Isprobala sam razne kreme za čišćenje kože i kreme za akne, ali nisam primijetila poboljšanje. Dok sam uzimala tablete za kontracepciju akne su se malo smanjile, ali kad sam ih prestala piti opet se stanje pogoršalo. Možete li mi reći koje još terapije postoje.

  Postoji nekoliko terapija koje se najčešće koriste, ali danas postoji i mnogo drugih koje se koriste kao dodatne metode liječenja. Izbor terapije ovisi o vrsti akni, uspjehu prijašnjih terapija i pojavljivanju ožiljaka koji su posljedica akni. Najčešće terapije mogu se podijeliti u tri skupine: 1. kreme, gelovi i losioni, 2. antibiotici (peroralna terapija – teblete, kapsule) i 3. tablete isotretinoina. Kreme koje se najčešće koriste obično sadrže benzoil peroksid, retinoide (adapalen, tazaroten) ili azelaičnu kiselinu. Ako kreme ne djeluju ili nisu primjerene za određenu vrstu akni koriste se antibiotici (tetraciklini, doksiciklin...). U slučaju težih oblika akni ili neučinkovitosti prije navedenih terapija  preporuča se terapija tabletama isotretinoina. Jedna posebna vrsta akni u djevojaka/žena uspješno se liječi hormonskom terapijom (tablete za kontracepciju). Često se kombinira terapija kremama s nekim od navedenih terapija. Danas su sve popularnije i terapije koje koriste svjetlo: razne vrste lasera, IPL, LED lampe i fotodinamska terapija (kombinacija određenih kemijski spojeva i svjetlosti). Ponekad se koriste i dermato-kirurške metode: kirurško uklanjanje većih promjena, kemijski piling (glikolna kiselina ili salicilna kiselina) i terapija frakcijskim laserom. Dijeta kao dodatna metoda u terapiji akni još se istražuje.

   

  Prije nekoliko mjeseci pojavila mi se mala bradavica na desnom kapku. Nije mi smetala, ali sada je narasla. Moram priznati da nije baš lijepa za vidjeti – visi na peteljci. Htjela bi to skinuti. Je li to opasan zahvat budući je blizu oka? Mogu li voziti nakon toga?

  Opis odgovara fibromu. To je dobroćudni tumor kože, obično veličine zrna riže, ali ponekad naraste i do 1-2 centimetra. Fibromi se često pojave na licu, vratu, pazusima i preponama. Mekani su i malo su tamniji od okolne kože. Često ih se zamjeni za virusne bradavice koje izaziva virus. Uklanjanje fibroma je jednostavan postupak koji se često može izvesti i bez lokalne anestezije. Fibromi se mogu ukloniti na različite načine: CO2 laser, ekskohleacija, elektrokoagulacija, ekscizija (izrezivanje uz mali šav). Fibrom na kapku najčešće uklanjam elektrokauterom (spaljivanje). Kada se koristi injekcija za lokalnu anesteziju može nastati modrica na kapku koja nestaje kroz nekoliko dana (može se prekriti korektorom i puderom). Nakon zahvata na mjestu gdje je bio fibrom ostaje mala ranica (oko 1 milimetar) koja zacijeli kroz tjedan dana. Ranicu nije potrebno previjati, ali radi sigurnosti može se staviti malo antibiotske masti ili praška. Zahvat nije opasan za oko i nema utjecaja na vid (možete voziti).

   

  Od djetinjstva imam madež na tabanu. Crne je boje i  nije ispupčen. Zadnjih nekoliko mjeseci povećao se možda za 2-3 milimetra u promjeru. Nije krvario, nije promijenio boju, ne svrbi me i ne smeta mi. Je li madež na tabanu opasan i je li potreban pregled takvog madeža ?

  Madeži mogu nastati bilo gdje na tijelu i često se pojave i na tabanima (oko 10% ljudi ima barem jedan madež na tabanu). Takvi madeži nisu opasni i obično ih nije potrebno odstraniti. Oni se uklanjanju u slučaju kada postoji sumnja u zloćudnu preobrazbu (nastanak melanoma), kada se često ozljeđuju, kada su veliki (smetaju) ili zbog estetskih razloga. U ovom slučaju teško je reći je li to madež ili nešto drugo. Promjene u smislu povećanja, promjene oblika ili boje, krvarenje ili nestanak madeža mogu biti simptom melanoma. Naglo povećanje od nekoliko milimetra kroz nekoliko mjeseci nije uobičajeno za madeže. U slučaju bilo koje promjene na postojećem madežu preporuča se pregled dermatologa. Osim uobičajenog pregleda danas se koristi i dermoskop (posebno povećalo) pomoću kojeg se može postaviti točnija dijagnoza izraslina na koži. Ako postoji sumnja u melanom potrebno je odstraniti sumnjivi madež i učiniti patohistološku analizu (mikroskopska analiza tkiva). Rano otkrivanje melanoma iznimno je važno za uspjeh liječenja te zloćudne bolesti.

   

  Iznad i između obrva imam višak dlaka i redovito ih čupam. Znam da se laserom mogu uklanjati dlake na licu (nadusnice, brada). Zanima me može li se laserom ukloniti višak dlaka oko obrva i smanjiti obrve. Jesu li tretmani laserom opasni za oči ? Ako se može, koliko je bolan postupak i koliko je tretmana potrebno ?  Je li to trajno ?

  Višak dlaka u području obrva može se ukloniti dugotrajno ili trajno. Laser se može koristiti za obrve kao i za ostale dlake na licu. Jedino se trepavice ne mogu tretirati laserom. Postupak je jednostavan i traje jednu do pet minuta (ovisno o površni koja se tretira). Kao i za ostale dlake koje se uklanjanju laserom, tretman je potrebno ponoviti 4 do 8 puta u razmacima od 4 do 6 tjedana. Tretmani nisu opasni za oči jer se prije početka terapije preko kapaka stavi posebna maskica (zaštita koja ne propušta laserske zrake). Tijekom tretmana osjeti se peckanje, a nakon toga koža obično malo pocrveni (crvenilo nestane nakon nekoliko minuta ili sati). Poslije tretmana laserom potrebno je zaštiti kožu kremama sa zaštitnim faktorm SPF 30 ili 50+ i izbjegavati izlaganje sunčevim zrakama. Tretmane lica laserom preporuča se provoditi tijekom jeseni, zime i proljeća. 

   

  Imam četrdeset godina i na potkoljenicama i podlakticama pojavile su mi se bijele pjege. Male su i ne povećavaju se. Problem je u tome što ih ima sve više i nisu baš lijepe za vidjeti. Čitala sam da bi to mogao biti vitiligo. Mogu li se te pjege ukloniti ?

  Razne bolesti i stanja mogu izazvati nastanak bijelih pjega i mrlja po koži i ponekad nije jednostavno odrediti uzrok. U ovom slučaju vitiligo se može gotovo sigurno isključiti kao uzrok ovih promjena. Obzirom na dob, veličinu i smještaj pjega na tijelu najvjerojatnije su to promjene koje nastaju kao rezultat starenja kože. Stručno ime za pojavu takvih bijelih pjega je hypomelanosis guttata idiopatica. Slično kao tamne (staračke) pjege, bijele pjege se najčešće pojavljuju na suncem izloženim dijelovima tijela (potkoljenice, podlaktice i leđa). Za postaviti točnu dijagnozu dovoljan je pregled dermatologa. Postoje različite metode za uklanjanje te vrste bijelih pjega: kreme koje sadrže kortikosteroide ili retinoide, krioterapija, dermoabrazija ili ablativni laseri. Ako kreme nisu djelotvorne, najčešće koristim frakcijski CO2 laser. Ovom metodom mogu se postignuti odlični rezultati i nakon samo jednog tretmana. Postupak za pojedinačnu pjegu traje jednu do dvije sekunde i gotovo je bezbolan – osjeti se samo lagano peckanje. Nakon postupka koža je malo crvena  i potrebno ju je njegovati nekoliko tjedana. Važno je ne izlagati tretirane površine sunčevim zrakama - ne sunčati se i mazati kreme sa zaštitnim faktorom kroz nekoliko tjedana.

   

  Imam dijete od 7 godina. Prije nekoliko tjedana počela mu se ljuštiti koža na stopalima - na prstima i petama. Koža ispod ljuski je žarko crvene boje i povremeno se pojave male ranice. Mislili smo da je to bakterijska ili gljivična infekcija kože pa smo mazali antibiotskom masti i kremom protiv gljivica, ali stanje se nije poboljšalo. Nikad prije nije imao kožnih bolesti. Je li to neka zarazna bolest ili nešto drugo ?

  Različite bolesti mogu izazvati crvenilo i pucanje kože na tabanima: gljivične infekcije, kontaktni alergijski dermatitis... Obzirom na dob djeteta i neuspješno liječenje navedenim kremama, najvjerojatnija dijagnoza je juvenilna plantarna dermatoza. Uzrok tih promjena na koži tabana nije poznat. Prvi simptomi se obično pojave u drugoj ili trećoj godini života i nestaju kroz nekoliko godina, ali najčešće traju do puberteta. Tijekom godine primijete se poboljšanja i pogoršanja bolesti. U početku može sličiti na neku bakterijsku ili gljivičnu infekciju kože, ali pregledom i eventualno laboratorijskom pretragom one se lako mogu isključiti. Liječenje se svodi na njegu kože kako bi se izbjeglo pucanje tanke kože i nastanak ranica koje se mogu inficirati. Redovitim mazanjem masnim preparatima može se znatno poboljšati stanje, a antibiotske masti koriste se kada je koža ispucana (ranice). Također se preporuča izbjegavati čarape od sintetičkih materijala. 

   

  Tijekom trudnoće pojavile su mi se sitne bradavice na vratu i u pasusima. Možete li objasniti postupak uklanjanja tih bradavica. Postoji li mogućnost da zarazim dijete ?

  Promjene koje se šesto pojave na vratu i pasusima tijekom trudnoće zovu se fibromi (fibroma molle, acrochordon). To nisu virusne bradavice i nisu zarazne (nećete zaraziti dijete). Fibromi su dobroćudne izrasline (tumori) kože.  Najčešće se pojave na vratu, pasusima, i preponama, ali mogu se pojaviti bilo gdje na tijelu. Mogu biti sitni (1-2 milimetra) ili veličine do 1-2 centimetra. Pojavljuju se češće u odraslih, trudnica i pretilih osoba, ali nije neobično da se pojave i kod djece i mršavih osoba. Postoje različiti načini za uklanjanje fibroma, ali najčešće se koristi elektrokauter (spaljivanje strujom) ili laser (CO2 laser ili Er:YAG laser). Sitne promjene mogu se ukloniti i bez lokalne anestezije – osjeti se lagano peckanje. U slučaju većih fibroma postupak se provodi u lokalnoj anesteziji (mala injekcija anestetika ispod fibroma). Trajanje tretmana ovisi o broju i veličini fibroma – obično 2 do 20 minuta. Nakon tretmana vide se plitke ranice poput ogrebotine na koje se maže antibiotska mast ili krema za brže zacjeljivanje. Ranice zacijele unutar 10-15 dana. Poželjno je ne izlagati tretirane površine ultraljubičastim (UV) zrakama kroz mjesec dana (sunce, solarij).

   

  Prije dva mjeseca primijetio sam tridesetak malih crvenih bradavica na koži testisa. Nikada nisam imao spolne bolesti i imam stalnu partnericu više od deset godina. Jednu bradavicu sam ogrebao i krvarila je cijeli dan. Je li to neka spolna bolest ? Kako se te bradavice liječe ?

  Za točnu dijagnozu potreban je pregled, ali boja, broj, veličina i smještaju promjena odgovara jednoj čestoj dijagnozi - angiokeratomi. To su dobroćudni tumori (izrasline) koje se  pojavljuju na koži spolovila, a uzrok njihovog nastanka je nepoznat. Za razliku od kondiloma (spolnih bradavica) nisu spolno prenosiva bolest i nisu posljedica infekcije HPV-om. Obično su mali (1-3 mm) i imaju crvenu do tamno-crvenu (crnu) boju. Može se pojaviti samo jedan, ali uobičajeno je vidjeti nekoliko desetaka do sto angiokeratoma. Nije neuobičajeno da krvare kada ih se ogrebe. Uklanjanje angiokeratoma provodi se na više načina: elektrokoagulacija (spaljivanje strujom), ekskohleacija, kirurško uklanjanje, krioterapija (terapija zaleđivanjem), uklanjanje laserom. Najčešće koristim Nd:YAG laser i elektrokauter (ovisno o broju i veličini angiokeratoma). Prije zahvata laserom ili elektrokauterom, na kožu se namaže anestetska krema koja smanjuje osjećaj pečenja (postupak je gotovo bezbolan). Nakon zahvata vide se sitne ranice na koje je potrebno mazati antibiotsku kremu kroz nekoliko dana.

   

  Prije dvije godine na čelu počele su mi se pojavljivati male ljuskice/krastice koje redovito ogulim noktima. Međutim, one se stalno pojavljuju na istom mjestu, ali sada su veće i ih ima puno više. Zadnja dva mjeseca slične ljuskice pojavile su mi se i na nosu. Sada imam malo više od šezdeset godina i osim nekoliko staračkih pjega i madeža nemam ništa drugo na koži. Jesu li to na licu neka vrsta staračkih bradavica ili nešto drugo?

  U slučaju ovakvih promjena potreban je pregled dermatologa. Najvjerojatnije su se pojavile aktinične keratoze. To su prekanceroze – tumori kože koji nemaju sve osobine zloćudnih tumora, ali postoji velika vjerojatnost da se iz njih razvije karcinom kože. U prosjeku 10% aktiničnih keratoza preobrazi se u karcinom kože (ako se ne uklone). Najčešće se pojavljuju na glavi, prsima i rukama, ali mogu nastati bilo gdje na tijelu. U početku obično ih je teško vidjeti, ali osjete se pod prstima (hrapava koža). Kada narastu do veličine od nekoliko milimetara crvene su i na njima vide se ljuskice. Češće se vide u starijih osoba, ali mogu se pojaviti i u mlađih osoba (oko 30. godine života). Aktinične keratoze ima10-25% posto ljudi (neke se primijete tek nakon pregleda dermatologa). Postoji više metoda za uklanjanje aktiničnih keratoza: krioterapija, elektrokoagulacija, uklanjanje laserom (CO2 ili Er:YAG), krema s 5-fluoruracilom, fotodinamska terapija...

  Imam nešto više od trideset godina i po trbuhu i prsima počele su se pojavljivati sitne bradavice. Neke su smeđe a neke crvene boje. Na vratu i pasusima pojavilo mi se nekoliko visećih bradavica. Rado bi ih sve uklonila. Je li to moguće ? Koliko je tretmana potrebno ?

  Bez pregleda teško je sa sigurnošću reći koje su to sve promjene, ali nakon tridesete godine života tri vrste izraslina često se pojave na koži u manjem ili većem broju. Fibromi (fibroma molle, acrochordon) – dobroćudne izrasline koje se najčešće pojavljuju na vratu, pasusima i preponama. Ponekad se pojavljuju i na licu, oko očiju i na kapcima. Često sliče virusnim bradavicama. Seboroične keratoze – dobroćudne promjene koje se mogu pojaviti bilo gdje na koži, ali obično ih se vidi na licu, prsima, trbuhu i leđima. Smeđe su boje i ponekad svrbe. Mogu imati promjer od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara. Kod žena često se pojave ispod dojki. Hemangiomi ili angiomi (hemangioma senilis) – male crvene promjene koje se pojedinačno ili u većem broju pojavljuju na prsima, trbuhu i leđima, ali nije neuobičajeno vidjeti ih i na rukama, nogama i licu. Uklanjanje svih tih promjena je jednostavno. Najčešće koristim laser ili elektrokauter. U slučaju manjih promjena nije čak potrebna ni lokalna anestezija (osjeti se lagano peckanje). Laserom se može ukloniti na stotine takvih promjena u samo jednom tretmanu.

   

  Imam pedeset godina i zadnjih nekoliko mjeseci na leđima imam "prišt" koji povremeno malo krvari. Ponekad  ga zagrebem noktom ili odjećom, ali brzo prestane krvariti. Budući je na leđima, ne vidim koliko je to veliko i koje je boje. Možete li mi reći kako se to liječi ? Treba li to nečim mazati ?

  Promjene na koži koje krvare treba pregledati liječnik. Obzirom na dob, vjerojatno je to bazocelularni ili spinocelularni karcinom kože, ali bez pregleda ne mogu se isključiti i druge dijagnoze kao npr. melanom. Ako je u pitanju neki tumor kože (karcinom ili melanom) onda je potrebno ukloniti promjenu (izrezati ju) i učiniti patohistološku pretragu (mikroskopska analiza tkiva). Ovisno o patohistološkoj dijagnozi odlučuje se o daljnjim dijagnostičkim i terapijskim postupcima. U slučaju bazocelularnog karcinoma najčešće je dovoljno ukloniti promjenu i redovito se kontrolirati kod dermatologa. Terapija spinocelularnog (planocelularnog) karcinoma kože i melanoma ovisi o njihovom stupnju proširenosti u koži, limfnim čvorovima i drugim organima. U ranom stupnju razvoja spinocelularni karcinom i melanom mogu se uspješno liječiti i najčešće nisu potrebne dodatne pretrage ili npr. kemoterapija. U tim slučajevima dovoljne se redovite kontrole dermatologa kako bi se što ranije otkrila moguća ponovna pojava raka na koži - na žalost osobe koje su imale rak kože imaju veću vjerojatnost da opet obole od nekog oblika raka kože.

   

  Zadnje dvije godine povremeno mi se pojave crvene mrlje na prsima. Nakon toga, koža na tom mjestu počne se perutati i svrbiti. Inače imam problema sa svrbežom i perutamnjem vlasišta, ali to uspješno rješavam korištenjem različitih šampona. Je li to na prsima isti problem koji imam i s vlasištem ? Kako se to liječi ?

  Najvjerojatnije na prsima pojavio se isti problem koji imate i u vlasištu. Seboroični dermatitis je jedna vrsta upalne bolesti kože koja se najčešće pojavljuje u vlasištu i na licu, ali može zahvatiti i druge dijelove tijela: prsa, područje oko pupka, kožu na leđima između lopatica, kožu ispod dojki, pazuhe i prepone. Crvenilo, ljuskice i svrbež su glavne osobine te bolesti, ali često vidljivo crvenilo ili svrbež mogu izostati i vide se samo bijele ljuskice (perutanje). Razlog nastanka te upale nije poznat. Pogoršanje upale može izazvati stres, jedna vrsta gljivice koja živi na koži (Malassezia) i neki lijekovi. Pogoršanje ili pojava seboroičnog dermatitisa je češća tijekom zime i početkom proljeća. U terapiji se najčešće koriste šamponi ili kreme s ketokonazolom, spojevima koje sadrže sumpor ili selen. Često se koriste i losioni i kreme s keratoliticima za uklanjanje ljuskica (salicilna kiselina). Po potrebi se mogu koristiti kreme s kortikosteroidima (kratkotrajno) ili s imunomodulatorima (tacrolimus i pimecrolimus). U težim slučajevima koristi se i sustavna terapija (tablete).

   

  Od puberteta imam strije na bedrima, a nakon trudnoće pojavile su mi se i na trbuhu. Rado bi ih potpuno uklonila, ali ako to nije moguće rado bi ih malo smanjila. Koje kreme ili tretmane preporučate?

  Strije se mogu smanjiti i učiniti manje vidljivim, ali ne može ih se ukloniti. To je jedna vrsta ožiljka koji najčešće nastaje tijekom puberteta, trudnoće, naglih promjena tjelesne težine ili zbog djelovanje nekih lijekova. Postoji nekoliko teorija o uzroku nastanku strija, ali mehanizam njihovog pojavljivanja nije još razjašnjen. Izbor terapije često ovisi o fazi razvoja strija: u početku su crvene – striae rubra, a kasnije postanu bijele – striae alba. Među uspješnijim metodama tretiranja crvenih strija su kreme koje sadrže tretinoin, pulsed-dye laser, IPL i Nd:YAG laser. Za bijele strije obično se koriste različiti kemijski pilinzi (npr. glikolna kiselina, TCA), mikrodermoabrazija, laseri (Nd:YAG, frakcijski CO2 i Er:YAG, PDL, diodni laser), IPL, radiofrekvencija i needling (stimulacija sinteze kolagena malim ubodima igala). Privremeno poboljšanje boje strija može se postignuti excimer laserom i UVB/UVA lampama. Neke tretmane moguće je kombinirati. Na tržištu postoje brojne kreme za tretiranje strija, ali na žalost u većini slučajeva nema znanstvenih dokaza o njihovoj učinkovitosti. Prije početka tretiranja strija preporučam pregled dermatologa, koji će Vam ovisno o vrsti i veličini strija preporučiti i objasniti mogućnosti terapije.

   

  Prije mjesec dana primijetio sam da mi nedostaju mali dijelovi brade. Sada mi nedostaje dio brkova, a u bradi pojavile su se velike "rupe". Počeo sam se svakodnevno brijati, ali kad mi i samo malo naraste brada vidi se da mi nedostaju dlake. Kako se to liječi ?

  Opadanje dlaka samo na određenim mjestima mogu izazvati različite bolesti, ali najčešći uzrok je bolest koja se stručnog naziva - alopecia areata. To je  jedna vrsta autoimune bolesti koja izaziva oštećenje korijena dlake, a posljedica toga je najčešće ispadanje kose ili dlaka bilo gdje na tijelu. Kod muškaraca se često vidi ispadanje dlaka na licu (brada i brkovi). Alopecia areata u rijetkim slučajevima može zahvatiti i sve dlake na tijelu (alopecia universalis). Uzrok nastanka alopecije nije poznat, ali u većini slučajeva može se uspješno liječiti. Nerijetko dlake ponovno narastu i bez terapije. Na žalost, bez terapije alopecija može trajati godinama. U terapiji alopecie areate koriste se različite kreme i losioni koje sadrže kortikosteroide, injekcije kortikosteroida i fototerapija. U nekim slučajevima pokazale su se uspješne i druge vrste terapija (npr. terapija laserom, antralin). Ponekad se koristi i kombinacija navedenih terapija. Nije rijetkost da se alopecia areata ponovi i više puta u životu.

   

  Kao posljedica teže ozljede i operacije imam asimetriju lica. Jedna jagodica mi je manja i obraz mi je više udubljen.  Imam i nekoliko ožiljaka na licu. Može li se bez kirurškog zahvata smanjiti asimetrija lica ? Što preporučate za ožiljke na licu ?

  Manje, a ponekad i veće asimetrije lica mogu se ispraviti korištenjem punjača ("filleri"). Punjačima može se nadoknaditi izgubljeni volumen na određenim dijelovima lica – jagodice, obrazi, brada, linija donje čeljusti i udubljenja zbog gubitka potkožnog tkiva. Nakon nekih ozljeda ili operacija dijelovi lica mogu biti i više naborani. U tom slučaju također mogu se koristiti punjači (slično kao kad se smanjuju bore koje nastaju starenjem). Najčešće koristim hijaluronsku kiselinu. Ožiljci se također mogu smanjiti, ali rezultati ovise o vrsti i veličini ožiljaka. Frakcijskim CO2 laserom, dermoabrazijom, kemijskim pilingom, subcizijom i hijaluronskom kiselinom mogu se postignuti odlični rezultati. U nekim slučajevima potrebna je reekscizija ožiljka  (uklanjanje ožiljka i ponovno šivanje). Često se koriste i razne kombinacije navedenih terapija. U slučaju asimetrije lica i ožiljaka na licu potreban je individualni pristup i tek nakon pregleda i razgovora sa specijalistom odlučuje se o terapiji.

   

  Imam 40 godina i prije nekoliko mjeseci pojavila mi se tamna pjega ispod nokta (na ruci). Polako je rasla i sada imam tamnu uzdužnu prugu na noktu. Ne sjećam se da sam udario prst. Prst me ne boli, nokat normalno raste. Na ostalim noktima ništa se nije pojavilo. Je li to neka gljivična infekcija ili nešto drugo?

  U ovom slučaju teško je odrediti dijagnozu bez detaljnog pregleda. Tamna uzdužna pruga na noktu može biti posljedica ozljede (krv ispod nokta), rasta madeža ili melanoma ispod nokta (pigment se širi kako nokat raste), određenih infekcija (neke bakterije i gljivice mogu izazvati promjenu boje nokta) ili nekih drugih rjeđih poremećaja. Ako je potrebno, nakon kliničkog i dermoskopskog pregleda, specijalist dermatolog može uzeti uzorak nokta i tkiva ispod nokta za laboratorijsku analizu (mikroskopske analiza tkiva i mikrobiološke pretrage). Ako postoji sumnja na melanom uzorak tkiva je neophodan za postaviti točnu dijagnozu. Terapija naravno ovisi o dijagnozi.

   

  Prije nekoliko godina počele su se pojavljivati promjene na koži ispod dojki. To su bile sitne bradavice koje mi nisu smetale. Sada su se pojavile velike smeđe bradavice, koje mi se često upale i svrbe. Može li ih se ukloniti?

  Najvjerojatnije nove "bradavice" koje su se pojavile su seboroične keratoze. Seboroične keratoze su dobroćudne izrasline (tumori) koje se pojavljuju nakon 20 godine života, a često po veličini i boji sliče madežima. Mogu se pojaviti bilo gdje na koži, ali najčešće ih se vidi na trbuhu, leđima, glavi, a kod žena i ispod dojki. Različite su boje i veličine (1-2 milimetra do nekoliko centimetara). Seboroične keratoze ispod dojki često se upale i svrbe. Bezopasne su i nemaju sklonost zloćudnoj preobrazbi. Može ih se ukloniti. Metode koje se koriste za uklanjanje seboroičnih keratoza ispod dojki su: lasersko uklanjanje (Er:YAG laser, CO2 laser, frakcijski laser), elektrokoagulacija (spaljivanje strujom), krioterapija (zaleđivanje tekućim dušikom ili CO2) . Nakon uklanjanja može zaostati svjetlija ili tamnija mrlja koja s vremenom postaje manje vidljiva. Ovisno o njihovoj veličini i površini koje zahvaćaju koristim jednu od slijedećih metoda: CO2 laser ili frakcijski CO2 laser (veće promjene). Tretman je gotovo bezbolan (peckanje), a po potrebi se koristi lokalna anestezija (injekcija ili anestetska krema).

   

  Imam 45 godina i u području prepona pojavilo mi se nekoliko mali bradavica. Neke mi se ponekad upale. Na spolovilu ih nema. Zadnjih 15 godina imam spolne odnose samo sa ženom. Jesu li to spolne bradavice ?  Kako ih se uklanja ?

  Najvjerojatnije nisu spolne bradavice nego fibromi (fibroma molle, acrochordon). Spolne bradavice (kondilomi) se obično pojave na spolovilu i uz njega. Jedini sigurni način za odrediti točnu dijagnozu je liječnički pregled. Fibromi mogu biti sitni (1-2 milimetra) ili veličine do 1-2 centimetra. Često se pojave i na vratu i u pasusima. Upala fibroma nije neuobičajena u području prepona. Postoje različiti načini za uklanjanje fibroma, ali najčešće se koristi elektrokauter (spaljivanje strujom) ili laser (CO2 laser ili Er:YAG laser). Sitne promjene mogu se ukloniti i bez lokalne anestezije – osjeti se lagano peckanje. U slučaju većih fibroma postupak se provodi u lokalnoj anesteziji (mala injekcija anestetika ispod fibroma). Trajanje tretmana ovisi o broju i veličini fibroma – obično 2 do 20 minuta. Nakon tretmana vide se plitke ranice poput ogrebotine na koje se maže antibiotska mast ili krema za brže zacjeljivanje. Ranice zacijele unutar 10-15 dana.

   

  Imam oko pedeset godina i na rukama mi se sve više vide vene. Koža je postala tanka i nije više elastična. Preporučate li neke tretmane ili su dovoljne kreme za njegu kože ?

  S godinama gubi se potkožno tkivo na rukama, a koža polako gubi elastičnost. Zbog gubitka potkožnog tkiva vene postaju vidljivije (ne stvaraju se nove vene). Dodatno, zbog gubitka elastičnosti koža se nabora. Konačni rezultat je vidljivo starenje ruku. Kod nekoga taj proces je vidljiv već oko 40.g. života, a kod nekoga tek nakon 60. godine života (genetski faktori, UV zrake, djelovanje raznih kemikalija...). Redovito njegovanje kože i zaštita od UV zraka je važno za održavanje elastičnosti kože, ali gubitak potkožnog tkiva je teško izbjeći. Danas postoje dvije metode koje se koriste za vraćanje volumena rukama: injekcije hijaluronske kiseline i presađivanje vlastitog masnog tkiva. Ja koristim injekcije hijaluronske kiseline. Prije početka na kožu se namaže anestetska krema. Nakon toga, u i ispod kože ubrizgava se hijaluronska kiselina. Na taj način dobiva se dvostruki efekt – vraćanje volumena i hidratacija kože (elastičnost kože). Cijeli postupak, uključujući anesteziju, traje oko 45 minuta. Rezultati su vidljivi nakon nekoliko dana. Hijaluronska kiselina je sastavni dio kože i polako se razgradi te je potrebno ponavljati tretman svakih 6-12 mjeseci. 

   

  Zadnjih nekoliko tjedana svrbi me dlan. Koža dlanova mi je suha, ponekad i malo ispucana. Redovito koristim kreme za suhu kožu. Nisam na ništa alergičan. Zašto me dlan svrbi ? Kod kuće imam nekoliko lijekova: antibiotska krema, krema protiv gljivica, krema za alergije... Smijem li namazati neku od tih krema ?

  Postoji nekoliko čestih razloga osjećaja svrbeža na dlanu. Jedna mogućnost je gljivična infekcija koja se lako može dokazati pretragom, a terapija se provodi mazanjem krema protiv gljivičnih infekcija. Druga česti uzrok svrbeža je iritacija kože koja nastaje zbog čestog izlaganja kože raznim deterdžentima, sapunima, otapalima i drugim kemijskim spojevima. Jedini  učinkoviti način terapije je zaštita kože od sredstava koje izazivaju iritaciju (rukavice za pranje suđa ili kada se koriste otapala....). Za smirivanje upale najčešće se koriste kreme koje sadrže kortikosteroide. Alergijski kontaktni dermatitis je alergijska reakcija kože na neku određenu tvar i može se dokazati alergološkim testiranjem (epikutani test). U tom slučaju potrebno je izbjegavati kontakt s alergenom. Nešto rjeđa mogućnost je dishidrotični dermatitis. To je jedna vrsta upale kože nepoznatog uzroka a najčešći simptom je svrbež i pojava vodenastih mjehurića. Osim navedenih bolesti, postoji i puno drugih uzroka svrbeža na dlanu. Ponekad, za odrediti točnu dijagnozu potrebno je nekoliko laboratorijskih pretrage, alergološko testiranje i patohistološka analiza (mikroskopska analiza tkiva). Terapija ovisi o dijagnozi. Potrebno je napomenuti da kriva terapija može dovesti i do pogoršanja bolesti.

   

  Prije nekoliko tjedana primijetio sam sitne bradavice na glaviću penisa. Ima ih puno, male su i smještene su samo uz rub glavića. Jesu li to spolne bradavice ? Ako jesu, kako ih se može ukloniti ?

  Opis više odgovara malim žlijezdama koje se normalno nalaze uz rub glavića (glans) penisa. Stručni naziv je: hirsuties coronae glandis i engl. pearly penile papules. Obično ih se primijeti u drugom ili trećem desetljeću života. Bez pregleda ne mogu se isključiti spolne bradavice (condylomata acuminta). Ako su u pitanju žlijezde, onda se obično ne uklanjaju. One su uvijek više ili manje vidljive. Kod pojedinaca one mogu biti malo veće i ponekad predstavljaju estetski problem ili sumnju na spolne bradavice. Njihovo uklanjanje obično se provodi laserom (CO2 laser ili Er:YAG laser) ili elektrokauterom.

   

  Dijete mi ima puno madeža. Do sada nije bio na pregledu. Prije nekoliko mjeseci, koža oko dva madeža je postala bijela. Nakon toga jedan od ta dva madeža je potpuno nestao i na tom mjestu je ostala samo okrugla bijela mrlja. Je ti to opasno ?

  Najvjerojatnije su to "halo nevusi". To su normalni ("bezopasni") madeži koje napadne imunološki sustav i obično nakon određenog vremena potpuno nestanu. Uzrok tog procesa nije poznat. Halo nevusi su česti u mlađoj životnoj dobi, ali mogu se pojaviti bilo kada. Budući ponekad melanom može sličiti halo nevusu, preporuča se pregled dermatologa koji se sastoji od detaljnog pregleda svih madeža na tijelu (dermatoskopski/dermoskopski pregled madeža). Važno je napomenuti da je u djece češća pojava halo nevusa, dok u starijih je češća pojava melanoma. Ako je u pitanju halo nevus nije potrebna terapija.

   

  Prije nekoliko mjeseci primijetio sam crvene točke i bradavice na glavi – nekoliko ih se pojavilo na licu, a desetak i u kosi. Je li to nešto opasno ?

  Najvjerojatnije se radi o senilnim angiomima (hemangiomima) koji se mogu pojaviti u većem broju. To su dobroćudni tumori (izrasline) – nisu opasni. Boja im varira od svijetlo crvene do tamno crvene. Obično su vrlo sitni ali mogu narasti i do veličine od nekoliko milimetara. U slučaju veće promjene potreban je pregled dermatologa jer ponekad neki zloćudni tumori kože mogu sličiti hemangiomu. Mogu se pojaviti bilo gdje na tijelu ali najčešće ih se vidi na trbuhu, prsima i leđima. Često su estetski problem, ali odstranjivanje hemangioma je jednostavno i nije opasno. Može ih se lako ukloniti različitim metoda: elektrokoagulacija (spaljivanje strujom), laser, IPL (engl. intense pulsed light, bljeskovi svjetlosti). Obično koristim Nd:YAG laser, jer se na taj način hemangiomi mogu ukloniti brzo i bezbolno (obično se osjeti lagano peckanje i nije potrebna lokalna anestezija). U jednom tretmanu može se odstraniti i stotinjak malih hemangioma. Nakon tretmana zaostaju tamni (crni) uništeni hemangiomi, na mjestu kojih se pojavi mala krastica koja nestane kroz nekoliko dana.

   

  Imam 60 godina i ponekad me malo bole noge. Prije nekoliko mjeseci imala sam erizipel koji je uspješno izliječen. Sada mi se opet pojavio na nozi i propisana mi je antibiotska terapija. Postoji li način da se zaštitim od erizipela ?

  Erizipel, poznat i pod nazivom "crveni vjetar" je bakterijska bolest kože najčešće uzrokovana beta-hemolitičkim streptokokom. Liječi se antibitioticima i na žalost ne postoji mogućnost stvaranja imuniteta na tu bakteriju. Međutim, donekle može se spriječiti ulazak te bakterije u kožu. To se postiže učinkovitim liječenjem bolesti i ozljeda koje mogu biti "ulazna vrata" za streptokok (npr. gljivičnih infekcija na stopalima, malih ranica, ogrebotina, suhe i ispucane kože, uboda i ugriza kukaca). U slučaju česte pojave erizipela, liječnik može preporučiti dugotrajnu antibiotsku terapiju.

   

  Imam 30 godina i zadnjih nekoliko tjedana naglo mi se prorijedila kosa. Hoće li mi kosa ponovno narasti ili se stanje može i pogoršati ? Je li potreban pregled ?

  Ponekad je teško odrediti uzrok opadanja kose, ali jedan česti razlog je telogeni efluvij (lat. effluvium capillorum). To je jedna vrsta privremenog gubitka kose, koje se primijeti kao naglo prorijeđivanje kose. Efluvij je česta pojava, a obično nastupi jedan do šest mjeseci nakon neke nagle hormonalne promijene (npr. trudnoća ili prekid hormonalne terapije), nakon akutnog ili kroničnog stresa (bolest, veće ozljede), dijete ili nakon uzimanja nekih lijekova. Samo dio vlasi je zahvaćeno i nikada se ne "oćelavi". Obično kosa se u potpunosti oporavi nakon nekoliko mjeseci (vrijeme potrebno da ponovno naraste). Ako se sa sigurnošću ne može odrediti uzrok gubitka kose ili se vlasište ne oporavi potreban je pregled specijaliste. Nakon razgovora s pacijentom, dermatolog će odrediti koje su pretrage potrebne. Pregled dermatologa je potreban i za isključiti druge bolesti koje mogu sličiti efluviju. Liječenje ovisi o uzroku opadanja kose.

   

  Imama 25 godina i zadnje tri godine jako mi se znoje dlanovi. Probao sam različite kreme protiv znojenja, ali mi ne pomažu. Postoje li neke druge učinkovitije terapije ?

  Pojačano znojenje dlanova (hiperhidroza) nije rijetki poremećaj, ali prije početka bilo koje terapije potreban je pregled specijaliste koji će odrediti uzrok pojačanog znojenja. U nekim slučajevima pojačano znojenje je samo simptom neke bolesti. U tom slučaju potrebno je liječiti osnovnu bolest. Ako hiperhidroza nije posljedica neke druge bolesti mogu se primijeniti razne terapije: kreme, gelovi, razne otopine, Botox, neki lijekovi (tablete) ili kirurški zahvat. Ako kreme protiv znojenja ne pomažu, najčešće se koristi Botox i iontoforeza. Botox se injicira ispod kože dlana (obično u lokalnoj anesteziji), a učinak traje 4-12 mjeseci. Ako se ni tako ne može spriječiti pojačano znojenje može se pokušati i kirurška terapija.

   

  Prije nekoliko tjedana koža dlanova i tabana počela se ljuštiti i pucati. Liječnik mi je rekao da je to možda psorijaza, ali su potrebne neke pretrage za točnu dijagnozu. Je li moguće da se psorijaza pojavi samo na tabanima i dlanovima ?

  Psorijaza se može pojaviti samo na koži dlanova i tabana. Postoji nekoliko vrsta psorijaze. Najčešće se psorijaze pojavljuje na laktovima, koljenima i leđima, ali se može pojaviti bilo gdje na koži (vlasištu, licu, dlanovima, tabanima, noktima, spolovilu...). Vrsta psorijaze koja se pojavljuje samo na dlanovima i tabanima je palmoplantarna psorijaza. Liječi se slično kao i drugi oblici psorijaze (kreme i masti s kortikosteroidima i salicilnom kiselinom, retinoidima, fototerapijom, biološkim lijekovima...). Prije početka bilo koje terapije potrebno je dokazati da je to psorijaza. Postoje i druge bolesti koje zahvaćaju samo kožu dlanova i tabana, a mogu sličiti psorijazi. Zbog toga, prije početka terapije potrebno je najčešće učiniti određene pretrage: mikološka obrada – dokazivanje moguće gljivične infekcije, patohistološka analiza (mikroskopska analiza tkiva) – dokazivanje psorijaze ili druge bolesti slične psorijazi.

   

  Zadnjih nekoliko mjeseci imam krastice na rubovima uški. Mislio sam da je to zbog suhe kože. Isprobao sam razne kreme, ali krastice nisu nestale. Kako se te krastice mogu ukloniti?

  U ovom slučaju bez pregleda teško je postaviti dijagnozu, ali na rubovima uški često se pojavljuju aktinične keratoze. To su prekanceroze – tumori kože koji nemaju sve osobine zloćudnih tumora, ali postoji velika vjerojatnost da se iz njih razvije karcinom kože. Najčešće se pojavljuju na glavi (obično na čelu, uškama i nosu), na prsima i šakama, ali mogu nastati bilo gdje na tijelu. U početku obično ih je teško vidjeti, ali osjete se pod prstima (hrapava koža). Kada su veće, na njima se vide bijele ljuske. Češće se vide u starijih, ali mogu se pojaviti i u mlađih osoba (oko 30. godine života). Postoji više metoda za uklanjanje aktiničnih keratoza: krioterapija, elektrokoagulacija, uklanjanje laserom (CO2 ili Er:YAG), krema s 5-fluoruracilom, fotodinamska terapija...

   

  Možete li mi reći koje su spolno prenosive bolesti i kako ih prepoznati? Može li netko imati više od jedne spolne bolesti?

  Postoje brojne bolesti koje se prenose spolnim putem (spolne bolesti, spolno prenosive bolesti, engl. sexually transmitted diseases, sexually transmitted infections, STI). Ovdje su navedene samo one koje se najčešće spominju u raznim medicinskim udžbenicima: silifis (syphilis, lues) je bolest uzrokovana bakterijom Treponema pallidum, gonoreja (gonorrhoea, triper, kapavac) uzrokovana je bakterijom Neisseria gonorrhoae, ulcus molle (meki vrijed) uzrokovan je bakterijom Haemophilus ducrey, lymphogranuloma venereum je spolna bolest uzrokovana bakterijom Chlamydia trachomatis serotip L1, L2 i L3, granuloma inguinale (Donovanoza) je uzrokovan bakterijom Calymatobacterium granulomatis, uretritis (upala uretre) može biti posljedica infekcije klamidijom, mikoplazmom ili trihomonasom. Od virusnih bolesti koje se prenose spolnim putem su: genitalni herpes, mollusca contagiosa, i kondilomi koje uzrokuje HPV. Postoji još nekoliko virusa koje se prenose spolnim putem: HIV i hepatitis B. I gljivična infekcija spolovila može se prenijeti spolnim putem. U slučaju sumnje na spolnu bolest potreban je liječnički pregled. Neke bolesti nije teško dijagnosticirati, ali ponekad simptomi spolne bolesti izostanu ili prođu nezapaženi, te su često uz liječnički pregled potrebne i razne laboratorijske pretrage. Važno je napomenuti da kada netko ima jednu spolnu bolest može imati istodobno i još jednu ili više spolno prenosivih bolesti.

   

  Nakon vodenih kozica ostali su mi ožiljci na licu, najviše na čelu i obrazima. Neki su mali, ali duboki. Postoji li neki način da se oni uklone ili barem smanje ?

  Ožiljci koji nastaju na licu kao posljedica "vodenih kozica"mogu se znatno smanjiti i učiniti gotovo nevidljivim, ali rezultati ovise o vrsti (obliku) i veličini ožiljaka. Ovisno o vrsti ožiljka koristi se jedan ili kombinacija tretmana: frakcijski CO2 ili Er:YAG laser, dermoabrazija, kemijski piling, subcizija i injekcije hijaluronske kiseline (filler, punjač). U nekim slučajevima potrebna je ekscizija ožiljka (uklanjanje ožiljka i ponovno šivanje). Za male i duboke ožiljke često se koristi kombinacija tretmana. Na taj način mogu se postignuti odlični rezultati.

   

  Dijete mi ima 7 godina i prije nekoliko dana pojavila mu se mala duguljasta bradavica na desnoj uški. Malo ju je čupkao pa je krvarila. Je li to opasno ? Može li se ukloniti bradavica? Je li postupak uklanjanje bolan ?

  Opis odgovara virusnoj bradavici (verruca filiformis). Obično je veličine zrna riže. Taj oblik virusne bradavice često se pojavi na glavi  i vratu. Uklanjanje ove vrste virusne bradavice je jednostavno (postupak koji se često može izvesti i bez lokalne anestezije). Može se ukloniti na različite načine: CO2 ili Er:YAG laser, ekskohleacija, elektrokoagulacija (spaljivanje strujom), krioterapija (zaleđivanje). Ako je potrebno, prije zahvata može se namazati anestetska krema ili dati injekcija lokalnog anestetika. Postupak uklanjanja takve bradavice traje desetak sekundi. Nakon zahvata na mjestu gdje je bila bradavica ostaje mala ranica (oko 1 milimetar) koja zacijeli kroz nekoliko dana. Ranicu nije potrebno previjati, ali radi sigurnosti može se staviti malo antibiotske masti ili praška.

   

  Imam nešto više od 40 godina. Nakon akni u mladosti, na bradi su ostala ububljenja i ožiljci. Sada su se dodatno pojavile i sitne bore. Lice mi nije naborano, ali brada ne izgleda baš lijepo. Pokušala sam raznim puderima i korektorima, ali nisam zadovoljna rezultatima. Koju terapiju mi preporučate?  

  Za bore i ožiljke na bradi mogu se koristiti slijedeće metode: CO2 laser, frakcijski CO2 laser, Er:YAG laser, dermoabrazija, kemijski piling, subcizija, injekcije hijaluronske kiseline (filler, punjač), botox. Za početak preporučam injekcije hijaluronske kiseline za smanjiti bore i udubljenja nastalih zbog akni. Nakon nekoliko dana vide se rezultati. Postignuti rezultati obično traju nekoliko mjeseci. Nakon toga, tretman se može ponoviti. Često taj tretman je dovoljan, ali ako se vide još neki ožiljci može se dodatno koristiti laser ili manji kiruški postupak (subcizija). Oporavak nakon tih tretmana traje nekoliko dana (najviše 10-14 dana), ali rezultati su dogotrajni ili trajni. Tretman hijaluronskom kiselinom može se izvesti i tijekom ljeta. Ostali tretmani provode se u jesen ili tijekom zime. 

   

  Imam crvene i plave kapilare na leđima i prsima. Pojavile se se prije nekoliko godina, ali sada ih ima puno više i rado bih ih uklonio. Kako se one uklanjaju ?

  Kapilare obično se uklanjaju laserom (Nd:YAG laser, diodni laser...) ili IPL-om (engl. intense pulsed light , kratki bljeskovi svjetlosti). Prije početka terapije koža ne smije biti osunčana (ne sunčati kožu nekoliko tjedana prije tretmana). U većini slučajeva mogu se ukloniti sve kapilare na leđima i prsima. O veličini i boji kapilara te njihovom broju ovisi broj tretmana (obično 1-3 tretmana). Tijekom postupka osjeti se peckanje. Nakon toga koža je crvena i lagano otečena, a ponekad se pojave krastice. Obično oporavak traje nekoliko dana. Ako ih se ne uspije ukloniti tim metodama onda se može koristiti skleroterapija (uklanjanje kapilara pomoću posebne tekućine koja se ubrizga u kapilaru). Sve navedene terapije provode se obično tijekom jeseni, zime i proljeća jer se tretirana koža ne smije izlagati UV zrakama (sunce) nekoliko tjedana nakon terapije.

   

  Nakon pregleda, dermatolog mi je rekao da je potrebno učiniti biopsiju za "analizu" tkiva. Možete mi objasniti što se pod tim podrazumijeva? Kakva je to vrsta analize?

  U dermatologiji relativno često je potrebna mikroskopska analiza tkiva (patohistološka pretraga) i ponekad je nemoguće postaviti točnu  dijagnozu bez te pretrage. Stručni nazivi za uzimanje uzorka tkiva (mali komadić kože) su biopsija i ekscizija. To je postupak koji se najčešće radi u lokalnoj anesteziji. Mjesto uzimanja uzorka ovisi o bolesti koju se želi dokazati ili isključiti iz daljnjeg dijagnostičkog postupka. U nekim slučajevima potrebno je uzeti i više uzoraka na različitim mjestima. Komadić kože obrađuje se u laboratoriju gdje liječnik specijalist analizira obojeno tkivo pomoću mikroskopa. Vrijeme potrebno za pripremiti tkivo za analizu ovisi o vrsti analize. Najčešće se radi "rutinska" analiza, dok ponekad su potrebne i posebne analize (npr. posebne tehnike bojenja tkiva, imunohistokemija, direktna imunoflorescencija, analiza pomoću elektronskog mikroskopa). Specijalist dermatolog odlučuje o vrsti analize na temelju kliničke slike ili nakon dobivenih rezultata "osnovne" analize tkiva zatraži dodatne analize.

   

  Imam virusnu bradavicu uz nokat (na ruci). Pokušao sam ju tretirati raznim lijekovima (otopine), flasterima... Nekoliko puta liječnik mi ju je zaleđivao. U najboljem slučaju malo se smanjila i prst me manje bolio. Postoji li neka učinkovitija terapija za virusne bradavice? Čitao sam da se bradavice mogu spaliti i laserom. Preporučate li tu terapiju u ovom slučaju?

  Virusne bradavice (verrucae) su česti problem, ali većina bradavica se relativno jednostavno ukloni. U nekim slučajevima mogu biti otporne na uobičajenu terapiju (pripravci koji sadrže salicilnu kiselinu i mliječnu kiselinu, krioterapija tekućim dušikom ili ugljičnim dioksidom, elektrokoagulacija...). Postoje i brojne druge metode uklanjanja virusnih bradavica, a često izbor terapije ovisi o veličini bradavice, njezinom položaju (npr. uz ili ispod nokta, na tabanu, na licu) i dobi pacijenta. Terapija laserom je također učinkovita metoda uklanjanja virusnih bradavica, ali ako je bradavica velika, tijekom terapije može se trajno oštetiti korijen ili ležište nokta. Postoji još nekoliko učinkovitih terapija za takvu vrstu virusnih bradavica (kombinacija navedenih terapija, podofilin, imiquimod...), ali prije početka terapije potreban je kratki pregled nakon kojeg se može odlučiti o najprikladnijoj terapiji.

   

  Zadnje 2 godine imam gljivičnu infekciju noktiju na stopalu. Pokušao sam razne terapije lakovima i kremama, ali gljive nisu nestale. Pijem razne lijekove pa nisam hitio dodatno piti i tablete protiv gljivica. Postoji li još neka terapija za gljivičnu infekciju noktiju? 

  Gljivična infekcija nokta ili onihomikoza može se liječiti na razne načine, ali izbor terapije ovisi o obliku infekcije. "Površinske" infekcije mogu se liječiti lokalnom terapijom (lakovi, kreme, gelovi). Ako gljivična infekcija zahvaća dublje dijelove nokta ili cijelu debljinu nokta onda je potrebno piti lijekove (itrakonazol, terbinafin, flukonazol). Zadnjih nekoliko godina uspješna se dokazala terapija laserom. Danas se koriste nekoliko vrsta lasera u tu svrhu. Terapija laserom može se provoditi bez obzira na lijekove koje uzimate. Liječenje se obično sastoji od nekoliko tretmana laserom koji traju nekoliko minuta (tretiraju se samo zahvaćeni nokti). Tijekom postupka ne oštećuje se nokat, a rezultati terapije vide se nakon 2-3 mjeseca.

   

  Imam kapilare na nosu. Najviše ih imam sa strane. Pojavile se se prije nekoliko godina. Uspješno sam ih prekrivala, ali sada ih ima puno više i rado bih ih uklonila. Možete li mi objasniti koji je postupak uklanjanja kapilara?

  Kapilare na nosu su normalna pojava. Gotovo svakome tijekom života pojave se kapilare na nosu (netko ih ima manje a netko više). Danas se najčešće uklanjaju laserom (Nd:YAG laser, diodni laser...) ili IPL-om (engl. intense pulsed light , kratki bljeskovi svjetlosti). Prije početka terapije koža ne smije biti osunčana (tamna). O veličini, broju i boji kapilara ovisi broj tretmana (obično 1-2 tretmana). Tijekom postupka osjeti se peckanje. Nakon toga koža je crvena i lagano otečena, a ponekad se pojave krastice. Nakon tretmana može se koristiti puder za prekriti crvenilo i krastice. Obično oporavak traje nekoliko dana. Uklanjanje kapilara na licu provodi se obično tijekom jeseni, zime i proljeća. Postupak uklanjanja laserom može se ponoviti svaki put kada se nove kapilare pojave.

   

  Zadnjih deset godina imam nekoliko kvržica na potkoljenicama i natkoljenicama. Smeđe su boje, izgledaju kao madeži i tvrdi su na dodir. Smetaju mi pa me zanima može li ih se ukloniti?

  Najvjerojatnije su to dermatofibromi, ali za sigurnu dijagnozu potreban je pregled dermatologa. To su dobroćudni tumori kože. Najčešće se pojavljuju na nogama, ali mogu se pojaviti bilo gdje na tijelu. Postoje različiti načini za uklanjanje dermatofibroma, ali do sada jedini učinkoviti način za trajno ukloniti dermatofibrom je klasično kirurško odstranjivanje (odrezati). To je mali ambulantni zahvat koji obavlja dermatolog ili kirurg. Prije početka uklanjanja dobije se lokalna anestezija (mala injekcija anestetika u području dermatofibroma). Dermatofibrom se u potpunosti ukloni, a nastala ranica se zašije. Konci se izvade obično nakon 10-20 dana. Postoji i mogućnost djelomičnog uklanjanja dermatofibroma laserom. Na žalost ta metoda nije posebno učinkovita jer nakon određenog vremena dermatofibrom gotovo uvijek naraste na početnu veličinu.

   

  Otišla bi na kemijski piling, ali od prijateljica sam dobila razne informacije – od toga da im je koža nakon toga bila glatka i s manje bora pa do toga da im nije ništa djelovala. Neke su mi rekle da im se koža jako crvenila i da ih je peklo dok su mi druge rekle da gotovo ništa nisu osjetile. Također sam pročitala da postoje različiti kemijski pilinzi. Možete li mi ukratko objasniti što je to kemijski piling i za što se koristi?

  Kemijski piling je postupak odstranjivanja određenog sloja kože pomoću kiseline s ciljem uklanjanja raznih promjena na koži i poticanju obnove kože. Ovisno o kiselini koja se koristi može se postignuti površinski, srednje duboki i duboki piling kože. Površinski piling obično se koristi za uklanjanje površinski promjena na koži (sitne bore, pjege, smanjivanje pora, blago "zatezanje" kože). Ovaj tip pilinga je možda najpopularniji jer rijetko izaziva komplikacije, nije bolan (osjeti se peckanje) a oporavak traje nekoliko sati ili dana (crvenilo, blago ljuštenje kože). Za tu vrstu pilinga koriste se voćne kiseline (npr. glikolna kiselina u raznim koncentracijama - 20-70%), salicilna kiselina te brojne druge kiseline. Oporavak nakon srednje dubokog pilinga obično traje nekoliko dana. Bolniji je od površinskog pilinga, a tijekom i poslije postupka koriste se lijekovi za ublažavanje boli. Duboki piling je vrlo učinkovita metoda (fenolski piling), ali ima i najveći rizik za komplikacije. Kada se primjenjuje na većim površinama obično se koristi opća anestezija. Odabir vrste kemijskog pilinga ovisi o promjenama na koži koje se žele ukloniti (bore, pjege, ožiljci...), te koliko ste spremni odvojiti vremena za oporavak nakon tretmana.

   

  Imam vitiligo na rukama već 10 godina. Pokušala sam razne terapije, ali sve su bile bezuspješne (razne kreme, UV terapija, tablete...). Primijetila sam da se ne širi već 8 godina. Čitala sam na Internetu da postoji mogućnost liječenja vitiliga pomoću transplantacije kože. Možete li mi objasniti postupak i reći ako netko to radi u Hrvatskoj.

  Presađivanje kože s jednog dijela tijela na drugi dio tijela je jedna od mogućih terapija vitiliga (autotransplantacija). Postoji nekoliko tehnika koje se mogu koristiti, ali metoda koja ne ostavlja ožiljke sastoji se od uklanjanja gornjeg sloja kože (epidermisa) i presađivanja stanica kože s drugog dijela tijela. Uklanjanjem samo epidermisa ne izaziva se stvaranje ožiljka. Nastanak ožiljka je samo rijetka komplikacija. Epidermis se može ukloniti laserom ili dermoabrazijom (starija metoda). Postupak je bezbolan jer se provodi u lokalnoj anesteziji. Zdrava koža koja sadrži melanocite (stanice koje proizvode boju u koži – melanin) obično se uzima s trbuha ili natkoljenica. Postoji metoda uklanjanja zdravog epidermisa koja također ne ostavlja ožiljke. Ranice koje nastaju nakon uzimanje epidermisa zarastu bez vidljivih tragova. Tanki listići zdrave kože ili "krema" izrađena od stanica kože položi se na područje zahvaćenom vitiligom. Obično nakon nekoliko tjedana vidi se kako ta područja postupno potamnjuju (repigmentacija). Metoda je vrlo uspješna, ali ograničena je na manje površine. Obično u jednom tretmanu najviše se može tretirati nekoliko desetaka četvornih centimetara (npr. jedna šaka, dio lica ili laktovi). Koliko sam upoznat, trenutačno samo ja obavljam takav tretman u Hrvatskoj.

   

  Zadnjih nekoliko mjeseci primijetila sam da mi se često pojavljuju modrice na rukama i nogama. Za neke znam da mi nastaju od udarca u rub stola ili kreveta, ali neke se pojave na mjestima gdje se nisam udarila, najčešće na rukama. Je li to znak neke bolesti?

  Najvjerojatniji uzrok nastanka modrica je "poremećaj" stručnog naziva purpura senilis. To je česti poremećaj i potpuno je bezopasan (nije povezan s krvarenjima u unutarnjim organima). Češći se je u starijoj životnoj dobi i obično se češće primijeti kod žena. Modrice nastaju nakon udarca, čak vrlo blagog koji se obično dogodi tijekom noći dok spavate (blagi udarac u rub kreveta) ili tijekom svakodnevnih aktivnosti (udarac u stol, stolicu...). Snaga udarca potrebna za nastanak modrice je znatno manja nego u osoba koje nemaju taj "poremećaj". Modrice se najčešće vide na podlakticama.  Ako želite isključiti mogućnost poremećaja zgrušavanja krvi, dovoljno je nekoliko laboratorijskih pretraga.

   

  Od djetinjstva imam crvenu mrlju na licu. Sada imam 20 godina i rado bih ju uklonila, ako je moguće.

  Opis odgovara promjeni koja se zove nevus flammeus (engl. port-wine stain). Može se ukloniti na različite načine, ali ponekad niti jedna metoda nije 100% uspješna. Starije metode su se temeljile na kirurškim tehnikama, elektrokoagulaciji, krioterapiji... Danas se najčešće koriste laseri i IPL (bljeskovi svjetlosti). Obično je potrebno nekoliko tretmana za postignuti zadovoljavajući rezultat ili za potpuno uklanjanje promjene (obično 1-6 tretmana). Tijekom tretmana osjeti se peckanje, a nakon toga koža je blago crvena i otečena, a nerijetko se pojave i krastice. Tretmani se ponavljaju u razmacima od 3-6 tjedana.

   

  Od osnovne škole imam madež na nosu, ali nije mi smetao jer je bio mali. Zadnjih nekoliko godina se znatno povećao i rado bi ga uklonila. Bila sam na pregledu i dermatolog mi je rekao da je to madež i da se može skinuti. Možete li mi reći kako se uklanja madež na nosu. Je li to bolno?  Moram li nakon toga nositi neke zavoje?

  Postoje dva načina uklanjanja madeža na nosu: laserom ili kirurški. Izbor  metode ovisi o vrsti madeža, njegovom obliku i položaju na nosu. U slučaju kada se koristi laser treba uzeti u obzir da ne postoji stopostotna sigurnost da će madež biti u potpunosti uklonjen. To nije opasno, ali postoji mogućnost da od dijela koji nije uklonjen ponovno naraste madež. Pozitivna strana je da nakon takvog zahvata ne ostaje ožiljak, a ako madež ponovno naraste može ga se odstraniti kirurški.  Nakon zahvata laserom dovoljno je mazati antibiotskom kremom i ne izlagati se UV zrakama (sunce, solarij), a tijekom dana preporučljivo je zaštititi nastalu ranicu. Ako se madež uklanja kirurški uvijek ostaje ožiljak, koji na sreću najčešće nije uočljiv (obično se vidi tanka crtica koja s vremenom postaje jedva vidljiva). Dodatno, koža se može tretirati frakcijskim laserom prije i nakon kirurškog zahvata. Na taj način može se postići bolje zarastanje rane i manji ožiljak. Nakon kirurškog odstranjivanja madeža ostaju konci koji se uklanjaju nakon 8-12 dana, a preko ranice imate male zaštitne trakice (ponekad umjesto konca može se koristiti posebno prozirno ljepilo za kožu). Lasersko i kirurško uklanjanje provode se u lokalnoj anesteziji i potpuno su bezbolni. Odluka o načinu i tehnikama uklanjanja madeža na nosu (i licu) donosi se nakon kratkog pregleda.

   

  Na vratu su mi se počele pojavljivati bore. Na sreću, na licu ih još  nemam. Postoje li tretmani za ukloniti bore na vratu, a da nije kirurški?

  Bore na vratu su česti problem koji može početi relativno rano u životu. Često tijekom tretmana "pomlađivanja" radi se puno na licu, a vrat je često zapostavljen i nerijetko odaje godine. Postoje nekoliko metoda za tretirane gubitka elastičnosti kože i bora na vratu. Može se koristiti kemijski piling, injekcije hijalurnoske kiseline (niskomolekularni oblik), tretmani radiofrekvencijom, te neablativni i ablativni laseri (Nd:YAG laser, diodni laseri, Er:YAG laser...). Često se kosite kombinacije navedenih tretmana.  Najblaži tretman je kemijski piling raznim AHA kiselinama. Nakon nekoliko kemijskih pilinga koža vrata je blago "zategnuta" i glađa. Bolji rezultati mogu se postignuti radiofrekvencijom i neablativnim laserima (rezultati se obično vide nakon nekoliko tjedana i mjeseci). Za postignuti brže i vidljivije rezultate ili u slučaju malo dubljih bora koristi se hijaluronska kiselina (male injekcije hijaluronske kiseline) bez ili u kombinaciji s frakcijskim laserom (CO2 ili Er:YAG frakcijski laser).

   

  Imam virusnu bradavicu na prstu ruke. Liječena je više puta zaleđivanjem, jednom paljenjem a koristio sam i jednu otopinu. Nakon zaleđivanja i otopine nije se povukla. Nakon paljenja ostao mi je ožiljak, ali nakon tri mjeseca pojavila se opet na istom mjestu. Sada je velika oko 2 centimetra u promjeru i počela mi je izbijati još jedna mala bradavica uz nju. Ne želim ju više paliti zato jer ne želim još veći ožiljak. Koju terapiju preporučate?

  Virusne bradavice (lat. verruca vulgaris) su česti problem, ali većina bradavica se relativno jednostavno ukloni. U nekim slučajevima mogu biti otporne na uobičajene vrste terapije (paljenje, zaleđivanje...).  Na sreću postoje i brojne druge metode uklanjanja virusnih bradavica. Izbor terapije ovisi o veličini bradavice, njezinom položaju (npr. uz ili ispod nokta, na tabanu, na licu), učestalosti pojavljivanja novi bradavica, dobi pacijenta te prijašnjim provedenim terapijama. Ako krioterapija (zaleđivanje) i paljenje strujom ili laserom nisu bili uspješni ili postoji mogućnost nastanka većeg ožiljka onda preporučam terapiju lijekovima (posebne otopine ili kreme). Tu vrstu lijekova na žalost ne možete koristiti sami nego je potrebno doći dermatologu koji će očistiti mrtvi sloj bradavice i nakon toga staviti lijek na bradavicu. To su bezbolne terapije. Trajanje terapije i broj tretmana ovisi o veličini virusne bradavice i lijeku koji se koristi. Iz iskustva mogu reći da su ponekad neke od terapija lijekovima učinkovitije od klasičnog paljenja ili leđenja. Razni oblici terapije mogu se kombinirati da bi se postigao što brži učinak lijeka (npr. laser+lijekovi).

   

  Prije nekoliko tjedana primijetila sam crvenilo i ljuske u obrvama i uz nos. I prije sam imala crvenilo i ljuskice, ali nije bilo toliko vidljivo. Isprobala sam razne kreme, ali nisam primijetila poboljšanje. Je li potreban pregled?

  Simptomi odgovaraju seboroičnom dermatitisu, ali bez pregleda ne mogu isključiti i neke druge bolesti. Seboroični dermatitis je jedna česta vrsta upalne bolesti kože koja se najčešće pojavljuje u vlasištu i na licu, ali može zahvatiti i druge dijelove tijela: prsa, područje oko pupka, kožu na leđima između lopatica, kožu ispod dojki, pazuhe i prepone. Crvenilo, ljuskice i svrbež su glavne osobine te bolesti, ali često je vidljivo samo crvenilo ili se vide samo bijele ljuskice (perutanje). Razlog nastanka te upale nije poznat. Pogoršanje upale može izazvati stres i jedna vrsta gljivice koja živi na koži (Malassezia). Poznato je da neki lijekovi i neke bolesti mogu pogoršati simptome seboroičnog dermatitisa. Pogoršanje ili pojava seboroičnog dermatitisa je češća tijekom zime i početkom proljeća. Najvažnije je izbjegavati uzroke koji pogoršavaju simptome. U terapiji se najčešće koriste kreme s ketokonazolom. Često se koriste i losioni i kreme s keratoliticima za uklanjanje ljuskica (salicilna kiselina). Po potrebi se mogu koristiti kreme s kortikosteroidima (kratkotrajno) ili s imunomodulatorima (tacrolimus i pimecrolimus). U težim slučajevima koristi se i sustavna terapija (tablete). Ponekad mogu biti od pomoći i vitamini B skupine.

   

  Na prstima ruku i nogu imam dlake. Nema ih puno, ali su velike i crne pa mi smetaju. Može li ih se trajno ukloniti laserom?

  Dlake na prsima ruku i nogu nisu neuobičajena pojava. Može ih se ukloniti trajno/dugotrajno. Laser se može koristiti za dlake na prstima kao i za sve ostale dlake na tijelu (jedino se trepavice ne mogu tretirati laserom). Postupak je jednostavan i traje jednu do pet minuta (ovisno o površni koja se tretira). Kao i za ostale dlake koje se uklanjanju laserom, tretman je potrebno ponoviti 4 do 6 puta (ponekad i manje) u razmacima od 4 do 6 tjedana. Tijekom tretmana osjeti se peckanje, a nakon toga koža obično malo pocrveni (crvenilo nestane nakon nekoliko minuta ili sati). Poslije tretmana preporučljivo je zaštiti kožu kremama sa zaštitnim faktorom SPF 30 ili većim i izbjegavati izlaganje sunčevim zrakama (obično se tretman laserom ne provodi tijekom ljeta).

   

  Dijagnosticirana mi je ksantelazma (xanthelasma) na donjim i gornjim kapcima. Možete li mi reći koje su metode uklanjanja ksantelazme ?

  Ksantelazma na kapcima (lat. Xanthelasma palbebrarum) su nakupine masnoće u koži.  Vide se kao žućkaste naslage na gornjim i/ili donjim kapcima. Oko 50% osoba s ksantelazmom ima neki poremećaj razine masnoća u krvi (npr. povišene masnoće u krvi). Postoji nekoliko metoda za uklanjanje ksantelazme: kiruški (izreže se), uklanjanje CO2 laserom, spaljivanje strujom (elektrokoagulacija), krioterapija ili tretiranje trikloroctenom kiselinom (TCA). Osim klasične kirurške metode, danas se obično koristi laser (CO2 laser) ili trikloroctena kiselina. Zbog jednostavnosti, kratkog oporavka i malog rizika za nastanak ožiljaka najčešće koristim CO2 laser. Nakon tog tretmana, koji se provodi i bez lokalne anestezije, nastale ranice potpuno zacijele unutar nekoliko tjedana.   

   

  U pubertetu pojavio mi se madež – dijagnoza je bila Beckerov nevus. Rado bi ga uklonio, ali ne zmam je li to moguće jer je velik (oko 15x15cm).

  Beckerov nevus je jedna vrsta madeža koji se obično pojavi tijekom puberteta i može zahvatiti veliku površinu kože. Najčešće se vidi na ramenima, na prsima i leđima a izgleda poput smeđe mrlje. Nije opasan i obično se uklanja zbog estetskih razloga. Za uklanjanje Beckerovog nevusa koriste se različiti laseri: Q-switched Nd:YAG laser, Er:YAG laser, frakcijski Er:YAG laser, frakcijski CO2 laser, alexandrite laser. Tretmani se provode bez anastezije ili u lokalnoj anesteziji (anestetska krema). Osivno o vrsti lasera i veličini promjene potreban je jedan ili nekoliko tretmana. Rezultati su obično odlični ili vrlo dobri. Komplikacije su rijetke.

   

  Nekoliko tjedana nakon poroda kosa mi je počela ispadati i vidljivo mi se prorijedila. Već je prošlo nekoliko mjeseci i kosa mi se nije oporavila. Hoće li mi kosa ponovno biti kao prije ili će ostati trajno prorijeđena?

  Pojačano ispadanje kose i prorijeđena kosa nakon trudnoće su vrlo česta pojava, ali na sreću to je samo privremeno. Obično traje nekoliko mjeseci i povratak u normalno stanje može se očekivati nakon nekoliko mjeseci (najviše 12 mjeseci). Niti jedna terapija nije dokazano učinkovita, ali terapija nije potrebna jer je to samo privremeno prorijeđenje. U slučaju da pojačano ispadanje  kose ne prestane nakon 3-6 mjeseci nakon poroda ili ako prorijeđenje kose traje duže od očekivanog potreban je pregled dermatologa. U tom slučaju specijalist će preporučiti određene pretrage da bi se isključile neke bolesti (npr. bolesti štitnjače, anemija, alopecija).

   

  Prije nekoliko mjeseci pojavilo mi se nekoliko kapilara na vratu. Znao sam da se proširene kapilare pojavljuju na licu i nogama, ali nisam znao da se one mogu pojaviti i na vratu. Mogu li se ukloniti laserom?

  Kapilare (telenagiektazije) se osim na licu i nogama često mogu pojaviti i na drugim dijelovima tijela (vrat, dekolte, trbuh, leđa...). Danas se najčešće uklanjaju laserom (Nd:YAG laser, diodni laser, PDL laser, KTP laser) ili IPL-om (engl. intense pulsed light, kratki bljeskovi svjetlosti). Prije početka terapije koža ne smije biti osunčana. U većini slučajeva mogu se ukloniti sve kapilare. O veličini i boji kapilara te njihovom broju ovisi broj tretmana (obično 1-6 tretmana). Tijekom postupka osjeti se peckanje (bez obzira koji laser se koristi). Nakon toga koža je crvena i lagano otečena, a ponekad se pojave krastice. Nakon tretmana može se koristiti puder za prekriti crvenilo i krastice. Obično oporavak traje nekoliko dana. Uklanjanje kapilara provodi se obično tijekom jeseni, zime i proljeća. Postupak se može ponoviti svaki put kada se pojave nove kapilare.

   

   

Stranica obnovljena 29. listopada  2022.